"Атина зове Брюксел, настъпи часът за новото правителство и лично за премиера Георгиос Папандреу, тъй като от днес до неделя в парламента ще бъде дебатирана програмата на кабинета и по-специално болезнените теми за икономиката на страната", коментира в. "Авги".
Вестник "Елефтеротипия" пише, че правителството е подало сигнала за "финансово дерайлиране" и че оценките му за икономиката очертават една "тъжна картина". По данни на гръцката банка тази година бюджетният дефицит по всяка вероятност ще надхвърли 12 на сто от БВП. При тази ситуация правителството ще бъде принудено да прибегне до нов извънреден заем до края на годината, прогнозира вестникът.
"Кабинетът се надява да намали дефицита с 10 млрд. евро през 2010 г. и обмисля вариант да наложи извънредно облагане на печалбите на банките и на големите печеливши предприятия, като оставя открита възможността за увеличаване на данъците върху потреблението, за да постигне тази цел с ограничаването на дефицита," коментира в. "Катимерини". "Германците от "Сименс" и "Тисен круп" от корабостроителницата Скараманга се готвят да напуснат Гърция, защото ги е излъгала.
В същото време китайската компания "Коско" заплашва да активира условията за неустойки в концесионния договора с Гърция и да се оттегли от пристанище Пирея", алармира в. "Авриани". Съгласно договора компанията Коско трябваше да поеме концесията от 1 октомври за срок от 35 години, но от тогава докерите стачкуват и настояват за анулиране на договора и за връщане на държавната организация, отговаряща за управлението на пристанището. Преди дни Европейската комисия предупреди Гърция и още четири страни членки на ЕС, че техните икономики са изложени на повишен риск заради нарастващият държавен дълг.