Бившият американски вицепрезидент Майк Пенс се отказа вчера от по-нататъшно участие в надпреварата за президентските избори в САЩ и прекрати своята лишена от достатъчно средства предизборна кампания, след като от месеци се опитваше да убеди избирателите републиканци, че е най-добрата алтернатива на човека, на който някога служеше с безпрекословна лоялност - Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

"Ще кажа на американците: Сега не е моето време", каза Пенс на присъстващите на дарителската конференция на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас.

Шестдесет и четири годишният Пенс скъса с Тръмп, остро порицавайки бившия президент за ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Пенс разчиташе, че избирателите републиканци ще го възнаградят на първичните избори за това, че е следвал конституцията, а не се е подчинил на Тръмп в желанието му да оспори резултатите от президентските избори през 2020 г.

Твърдите поддръжници на Тръмп обаче не простиха на Пенс, че участва в церемонията по утвърждаване на победата на демократа Джо Байдън на изборите. Те видяха в действията на Пенс тогава в качеството му на председател на Сената пълна липса на лоялност към Тръмп, който сега се превърна във фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори догодина.