Бившият кмет на Ню Йорк Бил де Блазио беше осъден да плати близо половин милион долара, след като беше установено, че е злоупотребил с публични средства за полицейска охрана по време на неуспешната си кандидатура за президент, предоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Де Блазио беше осъден вчера на 475 000 долара глоба от градска комисия по етика. Огромната глоба е най-голямата, налагана някога от Службата по конфликт на интереси в Ню Йорк.

С нея се слага край на дългогодишно разследване на използването на пари на данъкоплатците от Де Блазио, който беше кмет два мандата. С тях той покривал разходи на служители на полицията в Ню Йорк, които го придружавали по време на предизборната му кампания.

Съгласно решението, което той се зарече да обжалва, демократът Де Блазио трябва да възстанови на града 320 000 долара, похарчени за самолетни билети, хотелски нощувки, храна и коли под наем за полицаите по време на четиримесечната кампания.

Той също така ще трябва да плати глоба от 25 000 долара за всяко от 31-те пътувания на охраната извън щата, или общо 155 000 долара.

Разпореждането беше издадено от председателя на Службата по конфликт на интереси Милтън Уилямс, който установи, че Де Блазио "явно е нарушил" забраната на градските власти публични ресурси да се използват по време на политическа кампания. Де Блазио беше уведомен за това правило преди кампанията си, но "пренебрегна съвета на Службата", пише Уилямс в своето решение.

В изявление адвокат на Де Блазио описва решението като "безразсъдно и произволно" и изтъква, че актовете на политическо насилие в последно време подчертават необходимостта от сигурност за държавните служители.

Срещу Де Блазио и преди е имало обвинения за злоупотреба при обезпечаването на сигурността му. Месеци преди да напусне поста си през 2021 г., доклад на градския отдел за разследване установи, че той се е отнасял към полицаите като към момчета за всичко и ги е използвал, за да пренесат вещите на дъщеря му в нов апартамент и да возят сина му до колеж.

Административният съдия Кевин Кейси, който препоръчал налагането на глобата, обвини Де Блазио, че е демонстрирал "умишлено безразличие" към градския съвет по етика и хвърлил вината върху собствените си служители.