Бившият адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен нарече президента "расист, измамник и лъжец" на изслушването в комисията по надзор и реформа в Камарата на представителите на американския Конгрес, предадоха световните агенции. Юристът заяви, че е дошъл на изслушването, за да каже на американския народ какво знае за президента Тръмп.

"Съжалявам за деня, в който казах "да" на Тръмп. Срамувам се, че съм му сътрудничил", допълни бившият адвокат, който беше осъден на три години затвор за данъчни измами, лъжа под клетва и нарушение на изборния кодекс. Коен обвини Тръмп, че води политическа кампания, основаваща се на "ненавистта и нетолератността".

"Срамувам се от слабостта си, от неуместната си лоялност, от нещата, които направих за Тръмп в опит да го защитя или да го направя популярен. Срам ме е, че избрах да участвам в укриването на незаконните действия на Тръмп, вместо да се вслушам в собствената си съвест", заяви Коен.

Пред комисията Коен се извини на първата дама Мелания Тръмп заради това, че я е излъгал за президентската афера с порнозвездата Сторми Даниълс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Той поиска от мен да дам пари на порнозвезда, с която е имал афера и да излъжа жена му за това - нещо, което аз направих", каза Коен по адрес на Тръмп. "Това, че излъгах първата дама, е едно от нещата, за които съжалявам най-много. Тя е мил и добър човек. Уважавам я много и тя не заслужаваше това", каза Коен. Той съобщи, че платил на Даниълс 130 000 долара от лични средства след инструкции, получени от Тръмп, за да не бъде проследено по този начин плащането до предизборната кампания. Коен изрази съжаление, че е помогнал за укриването на информация от гласоподавателите точно преди изборите. "Президентът на САЩ написа личен чек за плащане на парите за затваряне на устата на Даниълс като част от престъпна схема за нарушаване на законите за финансирането на предизборната кампания", заяви Коен, цитиран от ДПА.

По въпроса за евентуален сговор на предизборния екип на Тръмп с Русия, бившият адвокат каза: "Хората се питаха дали на мен са ми известни преки доказателства, че Тръмп и неговият предизборен екип са заговорничели с Русия. Аз нямам такива доказателства. Искам да бъда ясен по този въпрос. Но аз имах подозрения", каза Коен, цитиран от Франс прес..

Той освен това се извини, че е излъгал пред Конгреса във връзка с проекта за изграждане на "Тръмп тауър" в Москва, предадоха ДПА и Франс прес.

"Излъгах, но не съм лъжец. Направих лоши неща, но не съм лош човек. Уреждах нещата за господин Тръмп, но вече не съм неговото момче за уреждане на нещата", подчерта Коен, цитиран от ДПА.

Той призна, че Тръмп никога не му е нареждал директно да лъже Конгреса по въпроса за проекта. "Тръмп никога не ми е казвал директно да излъжа Конгреса. Той не действа така", заяви Коен, но допълни, че е изтълкувал изявленията на Тръмп, направени в частни и публични разговори като "индикации, че той е искал адвокатът му да излъже".

"В разговори, които имахме в предизборната кампания, докато той (Тръмп) активно водеше преговорите в Русия, той ме гледаше в очите и ми казваше, че няма никакъв проект в Русия, а после излизаше и лъжеше американците, като повтаряше същото", каза Коен. "По свой начин той ми казваше да лъжа", допълни той.

"Нека да бъдем ясни по въпроса. Тръмп беше в течение и ръководеше преговорите за "Тръмп тауър" в Москва в предизборната кампания и излъга за това. Той излъга, защото никога не си беше помислял, че ще спечели изборите", добави Коен. "Тръмп също така излъга по този въпрос, защото мислеше, че ще спечели милиони долари", допълни Коен.

Тръмп на няколко пъти вече каза, че нито той, нито неговите сътрудници са били свързани с руски интереси, нито пък са обсъждали нещо с руснаци в предизборната му кампания, припомня Франс прес.

Коен каза днес пред конгресната комисия, че Тръмп раздувал нетното си състояние, когато "това обслужвало интересите му", като например да бъде поставян в списъка на най-богатите хора в света, но същевременно намалявал числата, за да не плаща големи данъци, предаде ДПА.

Коен разкри освен това, че Тръмп е бил предварително в течение на публикуването от Уикилийкс на хакнати имейли на Демократическата партия. "Тръмп научи от Роджър Стоун (негов бивш съветник и приятел) предварително, че Уикилийкс ще публикува имейлите", заяви Коен. В писмени показания, разпространени преди изслушването, Коен разказва, че това е станало няколко дни преди националния конгрес на Демократическата партия през юли 2016 г. Тогава Коен бил заедно с Тръмп в кабинета му, когато по телефона се обадил Стоун. Тръмп пуснал разговора на високоговорител и така Коен научил, че Стоун току-що бил говорил по телефона с Джулиан Асандж, съоснователя на Уикилийкс. Асандж казал на Стоун, че до няколко дни ще бъде публикувано огромно количество имейли и че това ще навреди на кампанията на Хилари Клинтън. Тогава Тръмп казал, според Коен, нещо като "Ще бъде супер".

Днес в началото на изслушването на Коен председателят на парламентарната комисия Илайджа Къмингс заяви: "Американският народ може сам да прецени достоверността на изявленията на Майкъл Коен, осъден на три години затвор за данъчни измами, лъгане под клетва и нарушаване на изборния кодекс", посочва Франс прес.