Бивша състудентка на руския президент Владимир Путин, 70-годишната Ирина Подносова, беше назначена за председател на Върховния съд на Русия, предадоха ДПА и БТА.

Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент), прие решението единодушно, съобщи днес новинарската агенция "Интерфакс". Кремъл номинира Подносова за позицията в началото на април.

Подносова е родена през 1953 г. в северния град Псков. През 1975 г. тя завършва юридическия факултет на Ленинградския държавен университет, сега носещ името Санктпетербургски държавен университет, където е състудентка на Путин. Последно тя заемаше поста на заместник-председател на Върховния съд.

Критиците на Путин изказват недоволство от широкоразпространените непотизъм и фаворитизъм, чрез които президентът запазва властта си. Путин също така въведе поправки в конституцията, за да се защити от съдебни разследвания, припомня ДПА. Предполага се, че Подносова ще гарантира допълнително, че съдебната власт ще продължи да действа в интересите на държавния глава.

Назначението на Подносова влиза в сила веднага. Тя е избрана за период от шест години и наследява Вячеслав Лебедев, който почина през февруари тази година на 80-годишна възраст, след като заемаше поста повече от 30 години.