Бивша австрийска външна министърка съобщи, че отива да живее в Русия, предаде БТА.

"Както беше съобщено тук, бившата министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл се готви за работа в Санкт Петербург. Тя ще ръководи новосформиращия се "Център за геополитически изследвания по ключови за развитието на Русия въпроси" към университета в Санкт Петербург, който ще търси емпирични академични отговори, съпътстващи политическите активности". В прессъобщение на университета се казва още, че този център ще се занимава с икономическото развитие на Русия, с нейната енергийна независимост, ще разглежда въпроси на миграцията, дипломацията и руската външна политика.

Отдавна са известни добрите връзки на Кнайсъл с Русия, снимката от сватбения ѝ танц с Путин, който пристигна в Австрия специално поканен за тържеството, обиколи света. Очевидно добрите отношения продължават до днес - миналата седмица австрийската политическа дама, която живее в Ливан след престой в Южна Франция, беше специален гост на икономически форум в Санкт Петербург и по съобщения в медиите, които цитира ТАСС, се готви да се премести да живее в Русия.

На въпроса дали има намерение да подаде документи за руски паспорт, Кнайсъл е по-сдържана и отбелязва, че принципно е много отворена за различни възможности, като добавя, че Австрия не ѝ липсва.

Кнайсъл беше министърка на външните работи от квотата на Австрийската партия на свободата в коалиционното правителство на Себастиан Курц.