Бившият митрополит на Китион Хризостом беше осъден от съд в кипърския град Ларнака за сексуално нападение над малолетна, съобщи вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА.

В обвинението, по което бившият йерарх беше признат за виновен вчера, се казва, че случаят се е разиграл през 1981 г., а жертвата тогава е била на 16-годишна възраст. Жената, която днес е на 58 години, е подала жалба в полицията, след като събрала кураж от другите разкрития в рамките на движението #metoo.

Според нейните показания тя посетила митрополита в кабинета му, за да получи помощ като сирак след смъртта на баща си. Тогава Хризостом я блъснал на канапето и я целунал по устните насила, а когато започнала да вика, запушил устата й с ръка. Впоследствие обаче оставил девойката да си ходи, защото продължавала да вика.

В момента за деянието, за което е осъден бившият митрополит, се предвижда затвор до 5 години. Присъдата му обаче ще бъде произнесена по законодателството от 1981 г., когато максималното наказание е било до 2 години лишаване от свобода.

Хризостом, който днес е на 84 години, беше митрополит на Китион от 1973 до 2019 г., когато се оттегли.

Членове на обществената мрежа срещу насилието срещу жени организираха пред съда демонстрация в знак на солидарност с жертвата.

В писмено изявление архиепископът на Кипър Георгий осъди подобни действия, които са против християнската вяра и не подобават на църковни служители, и изрази съчувствие към жертвите им.

На предстоящото си заседание Светият Синод на Кипърската църква ще обсъди случая и ще вземе необходимите решения съобразно каноните и устава на Църквата, заявява архиепископът.