Началникът на Националната гвардия на Русия Виктор Золотов покани на двубой опозиционния лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции.

Золотов, който е бивш телохранител на президента Владимир Путин и негов близък съюзник, се появи видимо ядосан в публикуван в интернет видеоклип, в който атакува Навални заради разследването му за корупция в Националната гвардия.

Золотов призна наличието на "пропуски във връзка с корупцията" в оглавяваната от него служба, но отхвърли твърдението на Навални, че той лично се е облагодетелствал от сенчестите сделки.

Золотов определи твърденията на Навални като клеветнически и го обвини, че е марионетка на САЩ и че иска да дестабилизира Русия.

Началникът на Националната гвардия, който рядко се появява публично, каза, че е обиден от обвиненията на опозиционера и "като офицер" се чувства принуден да го призове на двубой.

"Просто Ви призовавам да се бием - на ринг, на татами, където и да е, и Ви обещавам, че за няколко минути ще Ви направя на хубава, сочна кайма", заяви облеченият в униформа Золотов, размахвайки юмрук.

В клипа той няколко пъти се обърна към опозиционера с "г-н Навални", в разрез с практиката на повечето руски служители, включително Путин, които подчертано избягват да го споменават по име.

В момента Навални е в затвора, където излежава 30-дневна присъда за организиране на непозволен протест. Миналия месец той оповести разследване, според което при договори за обществени поръчки за Националната гвардия са откраднати най-малко 29 милиона долара.

Президентският говорител Дмитрий Песков каза, че Кремъл не разглежда видеоклипа като физическа заплаха за Навални. Той определи разследването на опозиционера като "безсрамни лъжи" и подкрепи гневния изблик на Золотов, като заяви, че "понякога е необходимо да се бориш срещу безсрамната клевета с всички възможни средства".

Повечето съюзници на Навални приеха изявлението на Золотов като шега, но други съзряха зловещи идеи в изявлението му.

"Публичните заплахи на Золотов срещу Навални би трябвало да се приемат без каквато и да е ирония", каза опозиционният активист Иля Яшин, близък приятел на убития опозиционен лидер Борис Немцов.

Яшин имаше предвид близките връзки на Золотов с чеченския лидер Рамзан Кадиров, който според опозицията стои зад убийството на Немцов през 2015 г.

"Заради случая с Немцов знаем как чеченските бандити реагират, когато приятелите им се чувстват обидени", заяви той.