Бивш американски военнослужещ от елитна част на военноморските сили, който през 2019 г. дезертирал, е бил убит тази седмица в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на американския военноморски флот.

"Флотът потвърждава, че бивш морски пехотинец е бил убит в град Днепър на 18 януари", съобщи в комюнике говорител на силите, като уточни, че не може да даде никаква информация за причините бившият военен да се окаже в Украйна.

Даниел Уитни Суифт е бил част от елитното подразделение на т.нар. "Морски тюлени" към ВМС на САЩ, допълва БТА.

Властите се опитват да разубедят американските граждани да заминават да се бият в Украйна, предупреждавайки, че може да бъдат пленени от руските сили и да станат техни заложници, но от началото на руската инвазия през февруари миналата година там са били убити няколко американци.

До момента се знае за най-малко още петима американци освен Суифт, загинали в боеве в Украйна, посочва Асошиейтед прес, като се позовава на данни на Държавния департамент и на семействата на убитите.

През първите седмици след нахлуването на Русия с украинското посолство във Вашингтон са се свързали най-малко 6000 души, за да получат информация как да заминат като доброволци за Украйна. Половината от тези хора са били отхвърлени поради липса на военен опит, криминално досие или понеже не са годни да служат, съобщи миналата година военният аташе на Украйна.

Неизвестен брой американци са се включили в отряди от чуждестранни бойци, подкрепящи Киев, а други работят като доброволци в групи за оказване на помощ и правозащитни организации, отбелязва АП.