Седем души, повечето от които тийнейджъри, бяха задържани от швейцарската полиция, след като счупили витрини на няколко магазина в граничния град Лозана при безредици, избухнали по примера на тези в съседна Франция, предаде Асошиейтед прес.

Повече от 100 души се събраха снощи в центъра на Лозана, във френскоезична Западна Швейцария, посочи в изявление полицията. Според силите на реда протестиращите са се отзовали на няколко призива в социалните мрежи, свързани с продължаващите няколко поредни нощи безредици, разтърсили Франция след смъртта във вторник на 17-годишен младеж от при полицейска проверка на пътя в парижко предградие.

Няколко витрини и една врата на магазин са били счупени, докато полицаите се опитвали да разпръснат младежите, замерващи ги с павета и запалителни бомби, съобщи полицията. Силите на реда са задържали шест души на възраст между 15 и 17 години - три момичета и три момчета, които са граждани съответно на Португалия, Сомалия, Босна и Херцеговина, Швейцария, Грузия и Сърбия, както и един 24-годишен швейцарец.

Няма ранени сред полицейските служители, добавя БТА.

В четвъртък близо 10 души бяха задържани в белгийската столица Брюксел, където при безредици бяха потушени няколко пожара.

Междувременно броят на арестуваните по време на петата поредна нощ на размириците, обхванали Франция, след като във вторник полицаи застреляха 17-годишен младеж в парижкото предградие Нантер, нарасна на 719, съобщи вътрешното министерство, цитирано от Франс прес.

Според по-ранни данни, огласени от ведомството, задържаните бяха 486. Оттам добавиха, че насилието изглежда отслабва в сравнение с предишната вечер, когато бяха арестувани около 1300 души.

Участници в размириците са се врязали с автомобил в дома на кмета на град южно от Париж, съпругата и децата му са пострадали, съобщи самият представител на местната власт, цитиран от БТА.

Кметът Венсан Жанбрюн написа в Туитър, че протестиращи "са се врязали с автомобил" в дома му, след което са "подпалили пожар", докато семейството му е спяло.

"Снощи позорът и ужасите достигнаха до нови висини", заяви кметът на град Л'Аи ле Роз.

Инцидентът се разигра в петата поредна нощ на безредици във Франция, където участници в размирици опожариха автомобили, нападнаха инфраструктура и влязоха в сблъсъци със силите за сигурност, след като полицаи застреляха 17-годишен младеж при опит да избегне пътна проверка.

"Съпругата и едно от децата ми пострадаха", заяви Жанбрюн. "Това беше опит за убийство, извършен с неописуема подлост."