Дамиен Карем е кмет на френското градче Гранд Сент повече от 15 години. Градчето се намира на 40 км от "Джунглата" - големият лагер в Кале, Северна Франция, който беше закрит през есента на 2016 година.

Още през 2008 година във френското градче започват да пристигат бежанци от Афганистан и кюрди. Условията, при които живеят са изключително тежки - без тоалетни и душове, без медицински център.

"Опасявах се, че ще ме изправят пред съда, защото не съм направил нищо за тези хора. Просто беше срам от това, което се случваше", сподели Дамиен Карем по време на дискусията "Справедливо разпределение на бежанците в Европа - създаване на обща система за убежище", която се проведе в Брюксел.

В импровизирания тогава лагер има много майки с деца. Всички живеят в едно разкаляно поле. В градчето прииждат хора, които са напуснали лагера в Кале и които искат да стигнат до Великобритания. Кметът на френското градче започва опити да намери начин да им осигури по-добри условия.

Властите във Франция на практика отказват да подкрепят инициативата да бъде построен лагер, който да се различава от просто палатки в калта. От префектурата дори заявяват, че не може да се изгради такъв лагер, защото това ще привлича още повече бежанци.

Поставих въпроса на правителството, три пъти писах на президента и на министри, но не получих отговор, споделя Дамиен Карем.

 В крайна сметка от организацията "Лекари без граница" решават да финансират поставянето на дървени бунгала за мигрантите. Успяват да инсталират над 300 малки къщички, за да са заедно семействата на бежанците.

Докато лагерът се строи, водихме бежанците на строежа, за да видят къде ще живеят, обясни още кметът. Теренът се намира между жп линия и магистрала и се наложило да се потърси съвет от специални организации, които да се произнесат дали мястото ще е безопасно и подходящо за живеене.

Работих с всички държавни служби месеци наред, за да получа разрешение за лагера, споделя кметът.

Карем е против ограждането на "лагера" с бодлива тел. Всеки месец той говори с местната общност, за да им обясни решението си. Разговоря и с кметовете на близките села.

Местните хора се отнасят с разбиране към този проблем.
На първия тур на президентските избори общината, в която е и градчето Гранд Сент, е единствената в северната част на Франция, в която "Националният фронт" не води.

"Не съм свидетел на престъпления в града, извършени от бежанци", заяви кметът.

През април тази година обаче избухва пожар, който изгаря голяма част от лагера. Причината е спор между афганистански трафиканти и кюрди.

"Когато лагерът изгоря, това беше страхотен удар и за доброволците, за всички. Ще продължа да настоявам пред централното правителство да увеличи капацитета на приемните центрове. И дори да не получа отговор, ще продължа аз да го правя", каза кметът.

Според него, "ако кметовете могат да управляват света предвид фалита на държавите, мисля, че ще бъдем в по-добра ситуация. Защото ние сме близо до хората и можем да им обясняваме".

След пожара в Гранд Сент има едва 200 - 300 души, които живеят в това, което е останало от лагера. Над 1300 души от лагера са преместени в други центрове за хора, които търсят убежище.