Берлинската полиция планира голяма операция за опазване на обществения ред и сигурност в новогодишната вечер, а поводът са миналогодишните безредици и междуобщностното напрежение около войната в Газа, предаде ДПА.

"Това ще бъде най-голямата полицейска операция на Нова година за последните десетилетия", каза пред ДПА началникът на органите на реда в германската столица комисар Барбара Словик. "Това се дължи основно на конфликта в Близкия изток, който прави оперативната обстановка по-предизвикателна и сложна."

Миналата година наред с обичайното масово използване на фойерверки по улиците, в някои квартали на Берлин се стигна до случаи на нападения срещу полицаи, пожарникари и екипи на бърза помощ, включително чрез целенасоченото им замеряне с пиротехнически изделия.

Словик обяви, че тази година за охрана на обществения ред в празничната нощ ще бъдат разположени между 2000 и 2500 служители на реда от Берлин, плюс подкрепления от провинциите Саксония, Саксония-Анхалт, а също и от федералната полиция.

"Същевременно през нощта броят на патрулните коли ще бъде увеличен от обичайните 150 на 220", съобщи тя.

Освен тези мерки се предвижда 550 служители на германската федерална полиция да бъдат разположени по метростанции и жп гари.

Една от причините за толкова засиленото полицейско присъствие са събитията от миналата Нова година.

"Значително ще усилим защитата на пожарникарите и другите представители на аварийно-спасителните служби. Осезаемо увеличихме присъствието си и по улиците на съответните квартали", каза Словик.

Към всичко това се прибавя и разгорещяването на страстите около конфликта в Близкия изток. "Допускаме, че тези страсти може да се проявят и на улицата", заяви тя пред ДПА.