Германското правителство днес обяви, че преразглежда помощта си от стотици милиони евро за палестинците след най-голямото нападение срещу Израел от години насам, извършено от палестинската групировка "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че САЩ ще увеличат помощта си за Израел.

Министърката на икономическото сътрудничество и развитие на Германия Свеня Шулце заяви, че правителството винаги е било внимателно по отношение на това дали средствата, предоставени на палестинците, се използват само за мирни цели. "Но тези нападения срещу Израел бележат ужасен прелом", каза тя.

"Сега ще преразгледаме целия си ангажимент за палестинските територии", добави Шулце.

Германия ще обсъди с Израел как проектите за развитие на региона могат да бъдат обслужвани най-добре и ще координира действията си със своите международни партньори, каза още министърката от лявоцентристкото правителство на канцлера Олаф Шолц. Някои германски депутати, особено консерваторите от опозицията, призоваха за прекратяване на помощта.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Германия е повишила защитата на израелските и еврейските институции в Германия.

Шолц каза пред журналисти в Берлин, че Германия застава твърдо зад Израел и отбеляза, че страната има право да се защитава срещу "варварските нападения". Германският канцлер обаче предупреди да не се разпалва конфликтът.

Вашингтон ще предостави нова помощ за Израел, заяви Антъни Блинкън, като добави, че част от мотивите за атаката на "Хамас" може да са били да се наруши потенциалното нормализиране на връзките между Израел и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

САЩ също така са взели под внимание съобщенията за няколко убити американци в Израел и Вашингтон иска да провери подробностите относно тази информация, добави Блинкън в интервю пред Си Ен Ен.

Блинкън каза още, че подробности за американската помощ ще бъдат съобщени по-късно и определи нападението срещу Израел като "терористична атака от страна на терористична организация".

Междувременно йорданският крал Абдула заяви, че е необходимо да се засилят дипломатическите усилия, за да се предотврати ескалацията на израелско-палестинското насилие с "опасни последици" за сигурността в региона.

В коментарите си пред държавните медии на страната Абдула заяви, че са били установени контакти със страни от региона и от целия свят за обсъждане на "спешни международни действия за избягване на ескалация и за предпазване на региона от последиците на нов кръг от насилие".