Германия отрече официално пред Международния съд в Хага да спомага за израелски геноцид в ивицата Газа чрез продажбата на оръжия на Израел. Това стана по време на изслушванията по делото, заведено от Никарагуа в най-висшия съд на ООН, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че искът на латиноамериканската държава е поредната илюстрация на нарастващата вълна от правни действия на международната общност в подкрепа на палестинците в анклава.

Адвокатката на Германия Таня фон Услар-Глайхен, юридически съветник на германското министерство на външните работи, заяви пред съдиите в Международния съд, че внесеният от Никарагуа съдебен иск е прибързан и се основава на неубедителни доказателства, посочи Ройтерс. Тя допълни, че германският износ на оръжие за Израел е бил внимателно проучен, за да се гарантира спазването на международното право.

"Германия прави всичко по силите си, за да оправдае своята отговорност и пред израелците, и пред палестинците", заяви още юристката. Ройтерс посочва, че Германия е държавата с най-големи доставки на хуманитарна помощ за палестинците.

Фон Услар-Глайхен заяви, че сигурността на Израел е от първостепенна важност за Германия, като се има предвид тежкото историческо наследство на Холокоста.

"Германия се поучи от своето минало, което включва отговорността за едно от най-ужасяващите престъпления в историята на човечеството - Шоа (трагедия на иврит, еврейското наименование на Холокоста - бел. ред.)", каза тя, цитирана от БТА.

Германия е един от твърдите поддръжници на Израел от началото на конфликта в Газа на 7 октомври миналата година, предизвикан от кървавото нападение на бойци на радикалната палестинска групировка "Хамас" срещу израелска територия, последвано от ответна израелска офанзива в крайбрежната територия, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че през миналата година Германия е доставила на Израел военно оборудване и оръжия на стойност 326,5 милиона евро, което я прави един от най-големите оръжейни доставчици за Израел в света.

По този повод срещу Германия и други страни от Запада се организират улични протести и се водят различни съдебни дела, като те са обвинявани в лицемерие от правозащитни организации, твърдящи, че Израел е причинил смъртта на твърде много цивилни по време на половингодишния си конфликт с "Хамас", допълва Ройтерс.

Адвокатите на Никарагуа поискаха вчера от Международния съд на ООН в Хага да нареди на Германия да спре да продава оръжия на Израел и да поднови финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Според Никарагуа Берлин нарушава конвенцията за геноцида от 1948 година и международното хуманитарно право, като продължава да снабдява Израел с оръжия, след като Германия вече била наясно с опасността от геноцид в ивицата Газа.

Ройтерс посочва, че израелският премиер Бенямин Нетаняху отрича това, като заявява, че войната на Израел е срещу "убийците от "Хамас", а не срещу цивилните палестинци в Газа. По данни на Израел на 7 октомври миналата година бойци на "Хамас" са причинили смъртта на около 1200 души на израелска територия, повечето от които цивилни. По информация на здравното министерство на групировката "Хамас" броят на убитите палестинци е надхвърлил 33 000 души.

На 26 януари Международният съд на ООН в Хага се произнесе с временно решение по делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка срещу Държавата Израел, като нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа, припомня Ройтерс.