Берлин е "изключително обезпокоен от отчайващата ситуация на цивилните в Хан Юнис", в южната част на ивицата Газа, заяви германската външна министърка Аналена Бербок и призова за хуманитарно прекратяване на огъня, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Дори правото на самозащита е подложено на правила и международното хуманитарно право се прилага също и за борбата срещу терористите", каза Бербок.

"Израел трябва да уважава това, както другите страни по света, дори и в един труден контекст, в който "Хамас" нарушава всички правила и използва хората като жив щит", допълни Бербок в изявление, разпространено от германското външно министерство.

В сряда при стрелба на два танка срещу бежански център на агенцията на ООН за палестинските бежанци загинаха 13 души в Хан Юнис, според данни на агенцията на ООН.

Според журналист на Франс прес вчера бомбардировките са били непрестанни по този град, в който е роден Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа, смятан за архитект на кървавото нападение на бойци на палестинското движение срещу израелската територия на 7 октомври. В атаката тогава загинаха 1140 души, а 250 души бяха взети за заложници и отведени в Газа. Около 100 от тях бяха освободени по време на прекратяване на боевете в края на ноември.

В отговор на атаката от 7 октомври Израел започва голяма военна операция в Газа, в която, според данни на палестинските здравни власти там, са загинали 25 900 души.

"Израел трябва спешно да увеличи хуманитарната помощ за Газа и да адаптира начина, по който води операциите си там", заяви министърката.

"И е нужно хуманитарно прекратяване на огъня, за да могат заложниците да бъдат най-накрая освободени", допълни тя.

Германия оказа безусловна подкрепа на Израел от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа. Но Берлин също така призова Израел за сдържаност пред хуманитарната катастрофа в Газа, отбелязва Франс прес.

На 7 януари Бербок пледира по-специално за "по-малко интензивно водене на войната", за да може да бъдат защитени цивилните.

Същевременно Франция осъди стрелбата по бежанския център на агенцията на ООН за палестинските бежанци в Хан Юнис, предаде Франс прес.

В изявление на френското външно министерство се казва, че обектите на ООН и хуманитарният персонал, чиято работа е необходима за цивилните в Газа, трябва да бъдат напълно защитени.

Министерството призовава Израел да се придържа към международното хуманитарно право. В изявлението на ведомството се напомня, че защитата на цивилните е едновременно морално и международно задължение.

Призовавайки Израел да се придържа към международното хуманитарно право Франция, както изглежда, обвинява негласно израелската армия за удара по бежанския център в Хан Юнис, отбелязва Франс прес. Този център се е помещавал в бивш обучителен център на агенцията на ООН за палестинските бежанци. При удара освен 13-те жертви са били ранени и 56 души, от които 21 са в критично състояние.

ООН заяви, вчера за Франс прес, че израелската армия е разпоредила евакуацията на убежището, в което е имало няколко десетки хиляди разселени от конфликта хора. Евакуацията е трябвало да приключи до 17 ч. местно време днес.

Израелската армия от своя страна увери, че никакво искане за евакуация не е било отправяно на агенцията или на онези, които са били в района на това бежанско убежище.

Армията освен това изключи въздушен или артилерийски удар да е бил нанасян по убежището и спомена за възможността да става дума за стрелба на "Хамас".

Филип Лазарини, генерален комисар на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, заяви, че има крещящо нарушение на правилата на водене на война и че координатите на бежанския център са били съобщение на израелските власти.

Същевременно ръководеното от "Хамас" министерство на здравеопазването на ивицата Газа заяви, че 20 палестинци са били убити, а около 150 ранени при израелски удар, докато чакали на опашка за хранителни помощи в град Газа, предаде Ройтерс. Израелската армия каза, че ще провери информацията.