Ще има евакуация в Берлин на 20 април 2018 г., поради неексплодирала бомба от Втората световна война. От 9.00 часа местно време в района около централната жп гара в германската столица ще бъде проведена евакуация, заради обезвреждане на неексплодирала бомба от Втората световна война, съобщиха от Министерство на външните работи. 

Засегнат ще бъде районът в радиус от 800 метра от местоположението на бомбата. Това са улиците Шосещрасе, Инвалиденщрасе, Хайдещрасе и Фенщрасе ( Chausseestraße, Invalidenstraße, Heidestraße und Fennstraße), както и намиращите се на тях сгради.

Ще бъдат евакуирани и сградите в северозападната част на болница „Шарите“ от улица Инвалиденщрасе до Берлинския музей по медицинска история.

По всяка вероятност централната жп гара също ще бъде евакуирана. По време на обезвреждането може да се стигне до нарушаване на движението на влаковете и автомобилният трафик по северно-южния тунел, както и на въздушното движение на летище Тегел.

Всички линии на берлинското метро ще се движат по разписание, като единствено линия 55 ще бъде спряна след 09.00 ч. на 20 април т.г. Възможно е да има нарушаване на движението и на автобусния обществен транспорт.

Българското посолство в Берлин информира, че в случай на необходимост, на гражданите ще бъде осигурен подслон от страна на местните власти.

За контакт с посолството на Република България в Берлин: Адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin Тел.: +49 30 201 0922; Е-mail: Embassy.Berlin@mfa.bg.