Съединените щати разполагат с информация, че Русия екзекутира войници, които не изпълняват заповеди, свързани с войната с Украйна, каза вчера Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Имаме информация, че руските военни действително екзекутират войници, които отказват да изпълняват заповеди", заяви пред репортери говорителят на Белия дом Джон Кърби. "Разполагаме също така с информация, че руски командири заплашват да екзекутират цели подразделения, ако се опитат да отстъпят, за да се предпазят от украинския артилерийски огън", каза Кърби.

Представители на Кремъл, руското министерство на отбраната и руското посолство в САЩ не отговориха веднага на молбите за коментар по въпроса.

"Изглежда, че руската армия използва това, което бихме нарекли тактика на човешките вълни", при която стотици, ако не и хиляди бойци се отправят едновременно към една и съща точка, създавайки ефект на човешка маса, която е трудно да бъде овладяна от съперниците им, заяви Кърби. "Затова не е изненадващо, че руските сили страдат от нисък боен дух", добави той, цитиран от Франс прес.