Разузнавателната общност в САЩ разглежда възможността трите мистериозни неидентифицирани обекта, свалени от американски изтребители, да са били свързани с търговска или друга незлонамерена цел, каза днес Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че САЩ все още не са установили категорично произхода на трите обекта.

По думите му повече може да се разбере, ако и когато отломките бъдат събрани, но частите са в труднодостъпни райони - в замръзналия север и езерото Хюрън.

Три неидентифицирани обекта летяха над американските щати Аляска и Мичиган, както и над Канада и бяха поразени с ракети от изтребители в петък, събота и неделя. В последния (засега) случай - в неделя, F-16 свали обект с осмоъгълна форма над езерото Хюрон на границата между САЩ и Канада. Това е най-скорошният случай, откакто подозрителен китайски балон за наблюдение постави северноамериканските сили за сигурност в повишена готовност. 

Сега Кърби отбеляза, че няма данни трите обекта да са свързани с китайска програма за шпионски балони. На 4 февруари американски изтребител свали китайски балон край бреговете на Южна Каролина след прелитането му над САЩ.

Кърби потвърди, че изтребителят, свалил обекта над езерото Хюрън, е пропуснал целта с първоначална ракета, която е паднала във водата.

При отсъствието на друго обяснение той каза, че разузнавателната общност разглежда възможността трите обекта да са били балони, "свързани с някаква търговска или добронамерена цел".

В понеделник Кърби каза, че няма данни свалените обекти да имат извънземен произход или да са свързани с извънземна дейност.

Същия ден генералът от ВВС на САЩ Глен Ванхърк, който ръководи контрола върху въздушното пространство на Северна Америка, запитан дали изключва извънземен произход на трите свалени въздушни обекта, отговори: "Ще оставя разузнавателната общност и контраразузнавателната общност да изяснят това. Нищо не изключвам".