Белият дом беше близо до това да обяви днес, че Кремъл е отговорен за смъртта на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, за когото се предполага, че е убит в мистериозната авиокатастрофа миналата седмица, предадоха Ройтерс и БТА.

"Всички ние знаем, че Кремъл има дълга история в убийствата на опонентите си", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Много е ясно какво се е случило там", добави тя.

Нейният коментар е американското изявление, в което най-ясно досега се прави препратка към възможността руският президент Владимир Путин да е издал заповед за убийството на Пригожин, който вдигна краткотраен бунт срещу Кремъл през юни.

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" загина в авиокатастрофа на 23 август, когато самолетът му "Ембраер Легаси 600" внезапно падна от небето в Тверска област минути след като беше излетял от Москва в посока Санкт Петербург. Версиите за падането се разпростират от експлозия на борда до обстрел с ракета земя-въздух.

Американският президент Джо Байдън заяви пред медиите миналата седмица, че САЩ се опитват да стигнат до заключение как самолетът е бил свален. "Опитваме са да изясним причината прецизно", каза Байдън в петък, като добави, че не е изненадан, че Пригожин е бил убит, след като се е противопоставил на Путин.

САЩ огласиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара 

САЩ обявиха днес нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва допълнителни боеприпаси за противовъздушната отбрана и артилерията, оборудване за разминиране и медицински автомобили, предаде Ройтерс.

Най-новият пакет съдържа допълнително оборудване за разминиране, ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за артилерията и за ракетните системи Хаймарс, както и над 3 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, посочи в изявление на американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Съединените щати заедно със съюзниците и партньорите си ще подкрепят единно Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той.

Оборудването се финансира с вече одобрени от Конгреса парични средства.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 43 милиарда долара. По-рано този месец президентът Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителна помощ на стойност 24 млрд. долара. Както демократите, така и републиканците в Конгреса подкрепиха помощта за Украйна, но някои крайнодесни републиканци, най-вече съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп, искат ограничаване на помощта.

В началото на юни украинските войски предприеха контранастъпление на изток и на юг, но напредването им се забавя от руските минни полета и траншеи, които блокират настъпването в южна посока.