Бивш военен е отправил смъртни заплахи онлайн срещу белгийския премиер Александер де Кро, съобщиха местни медии. Около жилищата на премиера и на автора на заплахите са разположени полицейски сили. Редица улици в община Леополдсбюрг бяха затворени

Съобщава се, че случаят се разследва като заплаха за извършване на терористично действие. Уточнява се, че извършителят е напуснал Белгия и в последните часове е заявил, че се намира в Норвегия. Във видео онлайн той говори, че ще живее в гората, която е негов дом и отправя други странни послания. Той заявява, че неговата "роля е приключила".

Съседите му казват, че живеел сам, а познати го описват като човек, страдащ от психични проблеми и лежал в здравно заведение по този повод. Допълва се, че той възприемал всички като врагове.

Цитирани са данни от прокуратурата, според които извършителят е участвал в подготовката на неизвършен атентат срещу политик в Антверпен. Във видеото със заплахите, станало повод за разследването, се вижда как бившият военен закача снимка на Де Кро на дърво и стреля в нея няколко пъти. Министърът на правосъдието Венсан ван Кикенборн заяви, че властите се стремят да не оставят нищо на случайността и са предприели необходимите мерки.

Разследването, което първо беше в ръцете на прокурора на Лимбург, сега е поето от Федералната прокуратура, което означава, че се третира като случай на терор.

Преди две години бившият белгийски военен Юрген Конингс заплаши със смърт водещ местен вирусолог по време на пандемията от КОВИД. Трупът на военния бе открит няколко дни по-късно в гора, а аутопсията установи, че той е загинал при самоубийство с огнестрелно оръжие