Кралят на Белгия Филип произнесе реч пред Европейския парламент в Брюксел за първи път от 1987 година. С визитата си монархът поздрави евродепутатите и нацията по повод Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Един от неговите предшественици, Крал Бодуин, се яви последно пред евродепутатите по време на пленарна сесия в Страсбург преди повече от три десетилетия.

В речта си кралят отдели внимание на водещите икономически политики на ЕС - от коронакризата през войната в Украйна, енергийният преход, миграцията, зелената енергия до разширяването на ЕС. Той определи белгийското председателство на ЕС като такова на ,,надеждата. Тъй като идните месеци ще се решават ключови политики, свързани с надеждите на милиони европейци, сред които от Западните Балкани.

За краля политиката във ВЕИ сектора е ключова, важна и гарантира стратегическата независимост ЕС. Той смята, че най-силните страни трябва да поемат по-големите тежести.

По отношение на разширяването кралят смята, че по-голям ЕС трябва да бъде у същевременно по-укрепен.

Негово величество е роден на 15 април 1960 г. в Брюксел, най-големият син на крал Алберт II и кралица Паола. Филип е първият престолонаследник, който не получава частно образование и следва класически и двуезичен образователен път в началните и средните училища в Белгия.

През 1978 г. започва университетското си обучение в Кралската военна академия. С интересите си към аерокосмическа индустрия, той избира да се присъедини към военновъздушните сили, където се дипломира като пилот на изтребител. Завършва военното си обучение със свидетелство за парашутист и командос.

След това продължава обучението си в Оксфордския университет и в Станфордския университет в САЩ. Получава магистърска степен по политически науки.

Смъртта на крал Бодуен през 1993 г. бележи повратна точка в живота на принц Филип. След възкачването на трона на баща му, крал Албер II, Филип става наследник на трона на 33-годишна възраст. Оттогава неговата обществена роля има предимство и той работи в области, тясно свързани с основните предизвикателства на времето, като предприема международни мисии за популяризиране на белгийската икономика и имиджа на Белгия в чужбина, насърчава устойчивото развитие, насърчава диалога между различните общности в Белгия, насърчава подкрепата за уязвимите хора и помага за подхранването на талантите.

През 1993 г. поема почетното председателство на Белгийската агенция за външна търговия. В продължение на 20 години ръководи не по-малко от 85 икономически мисии. Изгражда връзки между белгийски и чуждестранни компании.

От 1993 до 2013 г. е почетен председател на Федералния съвет за устойчиво развитие, който обединява икономическите, социалните, научните и екологичните компоненти на страната и който съветва федералното правителство. Почетен председател е също на Международната полярна фондация.

През 1999 г. сключва брак с принцеса Матилде. Имат четири деца: Елизабет, Габриел, Еманюел и Елеонора.

На 3 юли 2013 г. крал Албер II обявява абдикацията си. На националния празник, който следва няколко седмици по-късно, принц Филип полага клетва и става седмият крал.

Като държавен глава кралят предоставя аудиенция на посетителите всеки ден: членове на федералното правителство и на регионалните и общностните правителства, членове на парламента и други политически лидери, както и представители на икономическия, социалния, културния и научния свят, университетите, военните и медиите.

Негово величество слага подписа си върху закони и кралски укази всеки ден. Той също така посредничи с министри от името на гражданите, които се обръщат към него за справедливост в отношенията им с политическата и административната система.

За повече от десет години на трона кралят е ръководил два пъти преговори за съставяне на правителство и е изиграл роля в справянето с пандемията от коронавирус в Белгия.