Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории, а около сто белгийски инструктори ще обучават украински войници, предаде Униан, цитирана от БТА.

Украинската агенция цитира белгийския министър на отбраната Людивин Дедондер, която казва пред вестник "Соар", че до три седмици в Украйна ще бъдат пратени две мобилни лаборатории.

По думите ѝ те могат да бъдат разположени на места, поразени от химическо, бактериологическо, радиологическо или ядрено оръжие, както и да бъдат използвани в райони на стихийни бедствия.

В пакета са включени десет безпилотни подводници, произведени от компанията "ECA Robotics Belgium", които откриват мини и шпионско оборудване. "Това са нови технологии, които много ще помогнат на украинците", казва Дедондер пред "Соар".

Тя добавя, че предстои украински войници да преминат обучение по ръководството на стотина военни инструктори от Белгия.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски бе домакин днес на форум в Киев, за да прокламира своята инициатива "Зърно от Украйна" за износ на зърно за най-уязвимите от глад и суша страни по света, предаде Ройтерс.

По думите му инициативата показва, че за Киев глобалната хранителна сигурност "не са само празни думи". Москва твърди, че износът на зърно от Украйна през Черно море по сделката с ООН не достига до нуждаещите се страни, отбеляза Ройтерс.

Зеленски заяви днес, че неговата страна е набрала около 150 милиона долара от повече от 20 държави и от ЕС, за да бъде изнесено зърно за страни като Етиопия, Йемен, Сомалия, Судан и Южен Судан.

"Планираме да изпратим най-малко 60 кораба от украински пристанища за страните, изложени на най-голяма заплаха от глад и суша", каза той пред присъстващите, сред които премиерите на Белгия, Литва и Полша и президента на Унгария. Държавните глави на Германия и Франция и ръководителката на Европейската комисия произнесоха речи чрез видеовръзка.

Проявата съвпада с деня на възпоменание в Украйна за Гладомора - масов глад по вина на сталинския режим през зимата на 1932-1933 г., когато измират милиони украинци.

Обявеният по-рано този месец от Киев план "Зърно от Украйна" е възможен заради издействаната с помощта на ООН и Турция възможност за безпрепятствени доставки на украинско зърно през Черно море въпреки военното нашествие на Русия в Украйна.

В изказването си френският президент Емаюнел Макрон съобщи, че неговата страна е осигурила шест милиона евро за транспорта и разпределението на украинско зърно в Йемен и Судан по Световната програма за прехраната.