Белгия няма да предостави на Украйна изтребители Ф-16, защото машините са твърде стари, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на представители на Министерството на отбраната.

Уточнява се, че белгийските изтребители са натрупали твърде много полетни часове.

Според представителите на министерството не може на Киев да бъде дадена техника, която белгийските военни не биха използвали. Белгия очаква постепенната замяна на своите ескадрили Ф-16 с най-съвременните Ф-35, като първите доставки са предвидени за края на тази година.

Предвижда се страната да получи общо 34 изтребителя от най-ново поколение, добавя БТА.

Специалисти от областта на отбраната поясняват, че белгийските изтребители са използвани до такава степен, че се наблюдават признаци на опасно износване и пукнатини по корпуса.

Те допълват, че това би застрашило живота на украинските пилоти и в случая трябва да се постъпи, както с лекарствата с изтекла годност, които се изхвърлят, вместо да бъдат изпратени в бедни страни.

Белгия бе сред първите страни в света, осигурили на Украйна помощ за самоотбрана срещу руското нахлуване в началото на миналата година.

Белгийските власти предоставиха гаубици, бронетранспортьори, автоматично оръжие, боеприпаси, гориво и здравно оборудване.