Властите в Белгия са разрешили унищожаването на над шест милиона предпазни маски година преди пандемията от коронавирус. Те са били подходящи за пресичане на разпространението на Ковид-19, съобщиха местни медии, предава БТА. 

Новината бе потвърдена от министъра на здравеопазването Маги де Блок. Тя уточнява, че маските са били с изтекъл срок на годност. По нейните думи защитните средства са били съхранявани като военновременен запас в неподходящи условия и не са били годни за употреба.

Де Блок признава, че правителството умишлено не е възстановило запасните количества маски, включително за да спести средства.

Властите са подготвяли нов режим, при който запасните количества постоянно да се обновяват, а маските, чийто срок на годност изтича, да бъдат предоставяни на болници и в търговската мрежа.

Епидемията е заварила правителството без готов план за доставка на нови маски и по думите на Де Блок Белгия е разполагала в началото на март с около 100 хиляди маски при население от 11,5 милиона души. Оттогава бяха осигурени няколко доставки, но на маски с по-слаба защита.

Медиите уточняват, че похабените маски са били купени през 2009 г. в отговор на епидемията от грипа H1N1. Днес в аптеките и магазините в страната маски не се предлагат, а в търговската мрежа вече втора седмица липсват достатъчно сапун и други почистващи препарати.

Медии съобщават, че в аптеките липсва лекарството хлорохин, което се предписва на болни от Ковид-19, освободени за домашно лечение.

На този фон се цитират мнения на учени, според които 90-95 на сто от заболелите в Белгия не са установени заради липса на достатъчно изследвания. До днес в страната бяха потвърдени 3743 случая на Ковид-19, от които 1643 души са приети в болница, а 88 починаха. Най-новите данни се съобщават всеки ден в обедните часове

Белгия отчита спад в броя на новите случаи на коронавирус. За последното денонощие положителни проби са дали още 342 души.

Здравните власти уточняват, че данните отговарят на предварителните им очаквания, както и че въведените миналата седмица мерки, сред които ограниченията за придвижване, предстои да дадат отражение на общата картина.

Властите съобщават, че разполагат с 621 свободни легла за болни от Ковид-19.