Беларуският президент Александър Лукашенко, срещу когото са въведени американски санкции, предложи днес, не без ирония, да доставя мляко за бебета в САЩ, които са засегнати от остър недостиг от месеци, предадоха Франс прес и БТА.

"Готови сме да помогнем на американците, като им доставим бебешки храни. Ако поискат можем да го направим още утре", каза беларуският лидер, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

САЩ от няколко месеца са изправени пред проблеми с осигуряването на мляко за бебета заради КОВИД-19. Кризата освен това се влоши, когато завод производител "Абът" затвори през февруари след изтегляне от търговската мрежа на продукти, за които се подозира, че са причинили смъртта на две новородени бебета.

Празните рафтове и безпокойството на родителите, по-специално на онези, чиито бебета се нуждаят от специално мляко, са голям политически проблем за правителството на президента Джо Байдън.

Пазарът на бебешки формули съществува като споделен монопол, като само няколко производители контролират почти цялото предлагане, пише Fortune.

Изданието отбелязва, че в допълнение към силно концентрираната си структура, пазарът на бебешки формули е труден и по друга причина. Неговото търсене се определя от раждаемостта на нацията, а пазарът се свива от години. Броят на ражданията намалява всяка година от 2008 г. насам.