Беларуски съд осъди днес на шест години затвор барабанист, чиято група е свирела по време на протестите през 2020 г. срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, съобщи правозащитната организация "Вясна" ("Пролет"), цитирана от Франс прес.

30-годишният Алексей Санчук бе задържан в Минск през ноември заедно с други членове на групата, която често се включваше в протестни прояви на опозицията. Другите музиканти бяха осъдени на 15 дни затвор за участие в "неразрешени протести", но на Санчук бяха предявени по-тежки обвинения.

Днес съдът го призна за виновен в подготовка на действия, "сериозно нарушаващи обществения ред" и подстрекаване към участие в "масови безредици". Според "Вясна" той е обвинен заради това, че е блокирал движението, размахвайки червено-бял флаг с цветовете на опозицията, и е насърчил демонстрантите да пляскат с ръце.

Правозащитната организация казва, че Санчук, който е женен и има малка дъщеря, е бил бит от полицията след ареста му и принуден да направи самопризнания във видео, излъчено по обществената телевизия.