Беларуското министерство на отбраната съобщи, че армията продължава да провежда съвместни учения с бойци на руската наемническа групировка "Вагнер" на военен полигон близо до град Брест, на границата с Полша, предаде Ройтерс.

Наемниците от руската частна военна компания "Вагнер" ще помогнат в обучението на спецчастите на беларуската армия по време на учения на военен полигон близо до границата с Полша, се казва в изявлението на министерството.

Собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в разпространено вчера видео, в което приветства бойците си на беларуска земя и им казва, че засега те повече няма да се бият в Украйна. Той им нарежда да обучават беларуската армия и да събират сили за ново "пътуване до Африка". "Може би на някакъв етап ще се върнем в СВО (специалната военна операция в Украйна - бел. ред.), но когато сме сигурни, че няма да ни принудят да се опозорим", казва още Евгений Пригожин. После към войниците се обръща човек, който звучи като съоснователя на "Вагнер" Дмитрий Уткин. "Това не е краят. Това е само началото на най-големия световен план, който ще излезе наяве скоро", казва Уткин и завършва на английски: "And welcome to hell ("И добре дошли в ада!").

"Въоръжените сили на Беларус продължават съвместните учения с бойците от ЧВК "Вагнер", каза беларуското министерство на отбраната.

"През седмицата подразделения на силите за специални операции заедно с представителите на ЧВК ще отработват задачи по военна подготовка на военния полигон в Брест", допълни министерството.

Ведомството публикува кадри от ученията в страницата си в "Туитър" и написа  - "На полигона Брестски днес е горещо, въпреки дъжда".

В петък беларуската държавна телевизия излъчи видеозапис, на който се вижда как инструктори на "Вагнер" обучават беларуските сили за териториална отбрана на стрелбище в Асиповичкия район, където се намира лагерът, предложен на "Вагнер".

Министерството на отбраната на Беларус не съобщава колко войници на "Вагнер" се намират в Беларус.

Според съобщение, публикувано на близкия до "Вагнер" телеграм канал "Разтоварване на Вагнер", в Беларус ще отидат 10 000 наемници на частната армия на Евгений Пригожин. Твърдението е на член на "съвета на командирите" с позивна Маркс. Той посочва цифра в коментар на изявлението на депутата от Държавната дума Владимир Шаманов, който казва, че 32 000-33 000 наемници на ЧВК "Вагнер" са подписали договори с Министерството на отбраната, а други 7000-10 000 са с Евгений Пригожин.

Маркс твърди, че цифрата от 33 000 души не отговаря на истината. Според него по време на войната в Украйна в ЧВК "Вагнер" са участвали общо 78 000 бойци, от които 49 000 са пленници. По време на превземането на Бахмут са убити 22 000 наемници, а други 40 000 са ранени.

"Живи и здрави са 25 000, плюс ранените, които се възстановяват. От тях до 10 000 са напуснали и заминават за Беларус. Петнадесет хиляди вече са излезли в отпуск. Не знам как са се формирали 33-те хиляди, които са заминали в армията", твърди Маркс.

На 18 юли мониторинговият проект "Беларуски гаюн" пише, че в Беларус вече има 2000-2500 наемници на ЧВК "Вагнер". По негови данни от 11 юли насам в Беларус са пристигнали най-малко пет колони от наемници, т.е. най-малко 382-400 превозни средства, напомня "Медуза".

Полша съобщи по-рано този месец, че ще изпрати 500 полицаи за укрепване на сигурността на границата си с Беларус и за справяне с нарастващия брой пресичащи границата мигранти, както и с потенциални заплахи, след пребазирането на наемниците от ЧВК "Вагнер" в Беларус, посочва Ройтерс.