Армията на Беларус съобщи днес, че е свалила украински разузнавателен дрон на границата си с Украйна, където напрежението остава сериозно след началото на руската инвазия, предаде Франс прес.

"Дронът е свален с автомат "Калашников". Квадрокоптерът е бил оборудван с камера. Предназначението му е било да извърши разузнавателни операции и да заснеме техническите средства за охрана на границата", твърдят в изявление беларуските граничари. По думите им дронът е забелязан на територията на Беларус, на около 100 м от границата, в югозападния град Кобрин.

Граничните войски публикуваха и снимки на предполагаемия апарат, на които се вижда малък дрон, паднал в тревата. Според граничарите той е подобен на сваления на 2 ноември в Гомелска област, допълва БТА.

Беларус има 900-километрова граница с Украйна. В края на февруари руската армия тръгна от беларуска територия в опит да завземе Киев, преди в крайна сметка няколко седмици по-късно да се изтегли.

Оттогава Украйна се опасява от нова руска офанзива откъм Беларус.

Минск, от своя страна, обвинява украинската армия в планиране на преврат в страната. В средата на октомври Беларус създаде обща регионална войскова групировка с Русия, което засили безпокойството от пряка намеса в конфликта.