Властите на Беларус забраниха излъчването в страната на европейската телевизия Евронюз. Според критици на режима на президента Александър Лукашенко това е мярка за цензура, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Министерството на информацията изключи излъчването на чуждестранната телевизионна програма Евронюз", се казва в изявление на ведомството. В него се уточнява, че телевизията, чието седалище е във Франция, ще бъде заменена от програма, посветена на Втората световна война, която ще се прави от Русия.

Разрешението за излъчване на Евронюз не бе подновено заради реклами, излъчвани на английски език вместо те да са превеждани на руски или беларуски, уточнява говорител на министерството на информацията.

Тази забрана е само допълнение към отчайващата ситуация, в която се намират независимите медии в Беларус, казва Алес Бялицки, който е начело на неправителствената организация "Вясна". Според него телевизия Евронюз позволява на зрителите да осъзнаят какви са европейските събития, а сега тя ще бъде заменена с пропагандна медия и така Беларус ще изпадне в информационна изолация, което иска и режимът.

Според независимия анализатор Хана Любакова става дума за опит за ограничаване на достъпа до информация.

"Добре, че интернет е проникнал много в страната", допълва тя.

След вълната от протести срещу преизбирането на Лукашенко за президент, довели до масови арести на демонстранти, последва и кампания на репресии срещу независимите медии в Беларус. Много журналисти бяха задържани, а някои бяха осъдени на затвор.