Беларус започна днес военни учения в региони, граничещи с Украйна и с две държави от Европейския съюз - Литва и Полша, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тридневните учения в Гомелска и Гродненска област имат за цел да обучат офицерите и военнослужещите от териториалната отбрана как да защитават съответните региони и как да действат в случай на въвеждане на военно положение, уточни министерството в Телеграм.

Беларус е най-близкият съюзник на Русия. През последните няколко години отношенията на Минск със западните му съседи и Украйна сериозно се влошиха, особено след като Москва използва беларуската територия за нашествието си, започнало през февруари 2022 г.

 

В същото време продължава изграждането на допълнителни елементи от дълбоко замаскираната и силно укрепена отбранителна система в украинската Житомирска област, която се намира на границата с Беларус, като строителите продължават да копаят окопи и комуникационни проходи и да монтират бетонни конструкции, съобщи ръководителят на местната военна администрация Виталий Бунечко, предаде Укринформ.

"Продължава изграждането на допълнителни елементи на отбранителната система на границата на Житомирска област с Беларус", написа той във "Фейсбук".

Мащабната инженерна работа продължава денонощно без почивен ден въпреки променливите метеорологични условия. Общата граница между Житомирска област и Република Беларус е с дължина 251 километра.