Беларуските власти извикаха украинския посланик, след като съобщиха, че над територията им е била свалена ракета на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщи министерството на външните работи в Минск, цитирано от Ройтерс.

"Това е много сериозен инцидент и Беларус се отнася максимално сериозно към този въпрос", каза говорител на беларуското външнополитическо ведомство. "Настояхме Украйна да извърши пълно разследване на всички обстоятелства около изстрелването на ракетата, да изправи виновните пред правосъдието и да предприеме цялостни мерки, за да не се допускат повече подобни инциденти за в бъдеще, които могат да доведат до катастрофални последствия за всички."

По-рано днес министерство на отбраната в Минск съобщи, че беларуската противовъздушна отбрана е свалила тази сутрин украинска ракета С-300, по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, отбелязва Ройтерс.

Командир на един от ракетните дивизиони на беларуската ПВО съобщи, че украинската ракета от комплекс С-300 е била унищожена от беларуската ПВО, след като е навлязла във въздушното пространство на Беларус, предаде ТАСС.

Беларуската телеграфна агенция (БелТА) съобщи, че отломките от ракетата са паднали край село Горбаха в Ивановски район, Брестка област, на 66 метра от жилищен дом.

БелТА разпространи по-рано видео, публикувано в социалните мрежи, в което военният комисар на Брестка област Олег Коновалов омаловажи случая и увери населението, че "няма абсолютно никакъв повод за безпокойство". "За съжаление, такива неща се случват", добави той, цитиран от Ройтерс.