Известен независим журналист беше изправен пред съда в Беларус по обвинения в екстремизъм, смятани от мнозина за политически мотивирани, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Игор Карней, който пишеше за Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (РСЕ/РС) и други независими средства за масова информация, е обвинен, че е част от екстремистка група, което се наказва с до шест години затвор. В Беларус РСЕ/РС, спонсорирано от американската държава радио, беше обявено за екстремистко. Това е често използвано понятие, с което се назовава всеки, който критикува властта в тази страна, където репресиите срещу инакомислието не стихват, а отразяването им и разпространението на информация за тях е криминално престъпление, отбелязва АП.

В Беларус активисти и журналисти са подложени на тежки репресии, откакто през 2020 г. президентът Александър Лукашенко спечели шести мандат начело на Беларус. След изборите, които бяха заклеймени от опозицията и Запада като фалшиви, страната беше залята от масови протести, някои от които привлякоха по над 100 000 участници.

В Беларус в момента зад решетките има общо 34 журналисти, според Беларуската асоциация на журналистите.

Карней беше задържан неколкократно, докато отразяваше протестите. За разлика от много свои колеги той реши да остане в Беларус въпреки репресиите. През юли миналата година той беше арестуван отново, а полицията претърси жилището му, откъдето бяха иззети телефони и компютри. Впоследствие му бяха предявени обвинения в участие в екстремистка група.

Дипломати от седем западни страни, сред които Германия, Швеция, Полша и Великобритания присъстваха на вчерашното заседание в съдебната зала в Минск, където започна делото срещу него, и настояха за освобождаването на журналиста и на всички останали политически затворници.

ИЗБРАНО