Съд в Беларус вчера осъди още един независим журналист на три години затвор, втора ефективна присъда, постановена срещу журналист тази седмица в страна, където от години има мащабни репресии срещу независими медии, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според Беларуския съюз на журналистите Александър Любянчук е осъден по обвинения в участие в екстремистка група.

Любянчук е работил за редица независими медии, включително и за базирания в Полша телевизионен канал Белсат, който беше обявен в Беларус за екстремистки.

Журналистът отразяваше обстойно масовите протести, избухнали в Беларус след като авторитарният президент Александър Лукашенко получи шести мандат на изборите за държавен глава през август 2020 г., които опозицията и Западът обявиха за фалшифицирани.

Правителството на Лукашенко отговори на демонстрациите с брутални репресии, в които бяха арестувани повече от 35 000 души, а хиляди хора бяха пребити от полицията.

Любянчук беше арестуван през май и прекара 6 месеца зад решетките. Писма, които е писал от затвора до семейството си и до колеги, разкриват, че здравето му значително се е влошило.

Правозащитни групи го обявиха за политически затворник - един от общо 1300 в Беларус.

В сряда изявеният разследващ журналист Сергей Сацук беше осъден на 8 години затвор.

Независимите журналисти бяха първата жертва на правителствената разправа. Мнозина бяха или арестувани от силите за сигурност, или избягаха от страната.

Общо 32 журналисти в момента са зад решетките, като или очакват започване на дело, или вече излежават присъди, според Беларуския съюз на журналистите.