В Беларус днес се произвеждат избори за парламент и за местни съвети, предадоха световните агенциии БТА.

За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на представителите и 12 514 депутати в местните съвети. За депутатски места в парламента се борят 263 кандидати, а за местни представители - 18 802. Депутатите се избират по мажоритарна система.

Предварително се гласуваше от 20 до 24 февруари, като избирателната активност за този период беше 41,71%.

Право на глас имат над 6,9 милиона души. Гласува се в 5411 избирателни участъци.

Близо 300 чуждестранни наблюдатели ще има за изборите, в това число и представители на Русия, Шанхайската организация за сътрудничество, Парламентарната асамблея на Организацията на договора за колективна сигурност, както и 23 независим експерти от България, Германия, Иран, Испания, Италия, Литва, Латвия, Сърбия, Полша, Франция, Швеция, Швейцария, посочва ТАСС. Не са поканени наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, според Асошиейтед прес.

Според анализатори, 69-годишният президент на Беларус Александър Лукашенко иска да използва вота най-вече, за да покаже, че има пълен контрол върху властта след протестите преди три години и половина, отбелязва ДПА.

Избягалата в чужбина беларуска опозиционна лидерка Светлана Тихановская подчерта в четвъртък, че изборите нямат нищо общо с демокрацията. "Това е фарс, това е шоу, това е цирк, но това не са избори", каза тя.

Тихановская припомни, че в Беларус има много политически затворници. Според правозащитници броят им е над 1400.

През август 2020 г. Лукашенко, който е на власт от 1994 г., отново беше обявен за победител в президентските избори. Опозицията обаче смята Тихановска, която тогава се кандидатира за президентския пост, за истинския победител.

ЕС също вече не признава Лукашенко за държавен глава. В седмиците след изборите през 2020 г. имаше масови протести, които бяха брутално потушени от силите за сигурност. Тогава бяха арестувани повече от 35 000 души. А Тихановска живее в изгнание.