Изданието припомня "смразяващата новина, обиколила всички медии": в края на юли минувачи намериха в една от горите в уралската Свердловска област варели, пълни с човешки зародиши. Полицаите преброиха 248 плода, обработени с формалдехид, с етикети на болниците, в които са лежали родилките.

Има версия, че "биологичният материал" е докаран от медицински вуз, една от доцентките в който го използвала за изследвания и се канела да защити дисертация. През 2011 г. обаче била уволнена и според органите на реда може би си е взела ембрионите, разказва всекидневникът.

Медицинските среди обаче "активно обсъждали" друга версия за произхода на зародишите. На видеозапис "ясно се вижда, че това не са ембриони, а вече сформирани човешки плодове. Значи идват или от преждевременни раждания, или от криминални аборти", разсъждава московският хирург Александър Тепляшин. По закон абортите в Русия са разрешени до 12-ата седмица на бременността, доколкото не става дума за човек, а за ембрион с несформирани още вътрешни органи, напомня той. Според гинеколози, гледали видеозаписа, в случая са изхвърлени вече петмесечни плодове, посочва медикът.
"Тогава идва въпросът колко са били криминалните аборти и с каква цел?

Намерените плодове са останали най-вероятно след вземане на стволови клетки - ефикасен начин за подмладяване на всеки стареещ организъм.
Този сенчест криминален бизнес с кръвта на неродени бебета, уви, процъфтява в страната ни", изтъква Тепляшин. Богатите хора са готови да плащат луди пари за "вечна младост" - концентрати на базата на стволови клетки. В ембрионите такива клетки просто няма; съвсем друг въпрос е "да работиш" с бебета или човешки плодове, обяснява експертът.
"Както научих от познавачи, след вземане на стволовите клетки телцата се слагат във формалдехид и после се утилизират", добавя той.

В Русия бизнесът със стволови клетки, произведени от човешки плодове, е забранен; затова използваният "биоматериал" се извозва скришом. Чувал съм и преди, че в горите намирали контейнери с човешки плодове. Най-често обаче правоохранителите не могат да докажат, че те са били използвани за получаване на стволови клетки, допълва московският хирург. Авторката на материала припомня данни от свое разследване във връзка с бизнеса със стволови клетки отпреди три години.
"Хора, работили в тази сфера", предоставили на екипа "дори медицинска инструкция". В документа "точка по точка се описва процедурата за вземане на стволови клетки от човешки плодове, в която пише черно на бяло, че е най-добре да се употребяват плодове от 20-ата седмица на бременността и след нея . . .", пише журналистката.