Америка отново тръгва напред. Това заяви днес президентът Джо Байдън в първата си реч пред двете камари на Конгреса по случай първите сто дни от управлението си, съобщиха световните агенции.

"Изминаха сто дни откакто положих клетва, вдигнах ръка от нашата семейна Библия и наследих една страна в криза. Най-страшната пандемия за последното столетие. Най-тежката криза от времето на Голямата депресия (1929 - 1939 г.). Най-ужасното нападение срещу нашата демокрация от времето на Гражданската война", каза президентът.

"Сега - след само 100 дни - мога да се отчета пред страната: Америка отново тръгва напред, превръщайки опасността в перспектива, кризата - във възможност, а поражението - в сила", отбеляза Байдън. Той изтъкна, че правителството му работи за връщане на доверието в демокрацията и показва, че може да постига резултати, допълва БТА.

За първи път в историята, две жени заеха места на подиума зад президента, в обхвата на телевизионните камери: Нанси Пелоси, председателка на Камарата на представителите и Камала Харис, станала през януари първата жена, избрана за вицепрезидент и първата цветнокожа жена на този пост.

В речта си, често прекъсвана от аплодисменти, президентът демократ представи план за инвестиции за 2,3 трилиона долара, целящ създаването на милиони работни места за американците и осигуряване на икономически ръст за трилиони долари за много години напред. "И това потвърждава каквото винаги съм казвал: Уолстрийт не е изграждал нашата страна. Средната класа построи нашата страна, а профсъюзите изградиха средната класа", добави Байдън.

"Знам, че някои от вас се питат дали тези работни места са за вас. Вие се чувствате изоставени и забравени в една икономика, която бързо се променя", заяви президентът. Той увери, че почти 90 процента от работните места в инфраструктурата, предвидени в неговия план, представен миналия месец, "не изискват университетски дипломи".

Планът, предизвикващ вече гнева на републиканците, е амбициозен: един трилион долара инвестиции, основно в образованието и 800 милиарда съкращения на данъците за средната класа.

В речта си Байдън похвали ваксинационната кампания в САЩ като един от най-големите логистични успехи в историята на страната. "Над половината от възрастните са получили най-малко една доза от ваксината", а "смъртните случаи сред възрастните хора спаднаха с 80 процента от януари", изтъкна той. При все това, предупреди Байдън, предстои още много работа докато бъде победен коронавируса.

Заради ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, само 200 души, вместо над 1600 в нормални години, присъстваха в конгресната зала. Джон Робърт беше единственият присъстващ съдия от Върховния съд. Външният министър Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин също бяха в залата, но останалите членове на кабинета гледаха речта по телевизията, отбелязва Франс прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви също така, че не се стреми към ескалация на напрежението с Русия, но предупреди, че Москва трябва да носи отговорност за своите действия, предаде Франс прес.

"Ясно заявих на президента Путин, че макар да не се стремим към ескалация, техните действия ще имат последици", каза Байдън в речта си пред двете камари на Конгреса, по случай първите сто дни от управлението си. Той изтъкна, че "директно и съразмерно" е отговорил на намесата на Русия в изборите в САЩ и на кибератаките срещу американското правителство и компании.

Президентът на САЩ същевременно увери, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат, когато това отговаря на взаимните им интереси.

"Съединените щати не търсят конфликт с Китай, но са готови да защитават американските интереси във всички области", заяви още Байдън.

"В разговорите си с президент Си Цзинпин му казах, че ние приветстваме конкуренцията и не търсим конфликт", но му дадох да разбере, че ще защитаваме американските интереси по всички направления", каза Байдън. Той изтъкна, че САЩ ще се борят срещу нечестните търговски практики, които се отразяват негативно на американските работници и на промишлеността, срещу кражбата на американски технологии и интелектуална собственост.

"Ние ще поддържаме силно военно присъствие в Индийския и Тихия океан, както правим това заедно с НАТО в Европа, но не за започване на конфликт, а за неговото предотвратяване", добави президентът. Той увери също, че САЩ никога няма да се откажат да защитават човешките права.

Байдън обърна повече внимание на Китай отколкото на всеки друг външнополитически въпрос в речта си, фокусирана основно върху вътрешната политика, отбелязва Ройтерс.