"Вчера се срещнах със Си [Цзинпин] като лидер с лидер, за да се уверя, че между нас няма недоразумения", заяви американският президент Джо Байдън на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, предадоха ТАСС и БТА.

Говорейки за позицията на САЩ по отношение на Китай, той подчерта: "Ще се ангажираме с дипломация, с предотвратяване на недоразумения, ще избягваме изненади."

Между Вашингтон и Пекин продължават да съществуват разногласия относно условията на икономическо взаимодействие и защитата на правата на интелектуална собственост, заяви още президентът на САЩ.

"Имаме реални разногласия с Пекин по отношение на осигуряването на равнопоставеност в икономическото взаимодействие и защитата на интелектуалната собственост", каза той.

"Продължаваме да се занимаваме с това с разумна политика и силна дипломация и предприемаме обмислени действия за защита на интересите на националната ни сигурност", увери американският лидер.

Американският президент заяви, че е казал на китайския президент Си Цзинпин по време на срещата им вчера, че Съединените щати са ангажирани в Тихоокеанския регион, защото са тихоокеанска държава, предаде Ройтерс.

"Благодарение на нас в региона има мир и сигурност, което ви позволява да се развивате", каза още Байдън на срещата на върха на АТИС.