САЩ ще доставят на Украйна 31 от най-съвременните си бойни танкове, след като Германия по-рано обяви, че ще изпрати една рота от 14 танка "Леопард 2". Това потвърди американският президент Джо Байдън по време на видеоконферентен разговор с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, италианския министър-председател Джорджа Мелони и британския премиер Риши Сунак.

Машините, които Щатите ще предоставят на Киев, са "М1 Ейбрамс".

Танковете ще "подобрят капацитета на Украйна да защитава своята територия и да постига стратегическите си цели", каза Байдън, цитиран от CNBC и изтъкна, че "това е доказателство, че Съединените щати и Европа остават единни срещу руската инвазия в Украйна".

"Доставянето на тези танкове на полето ще отнеме време. Време, което ще видим и ще използваме, за да сме сигурни, че украинците са напълно подготвени", добави той.

По думите му това не е нападателна заплаха за Русия, а само помощ към Украйна.

САЩ също ще осигурят осем евакуационни машини M88, които поддържат M1A1 Abrams. Администрацията на Байдън ще изпрати и повече от 500 бронирани превозни средства от различни видове, за да подсили армията на Украйна.

САЩ планират да закупят новите M1, като използват средства от одобрената от Конгреса Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна.

"Ще отнеме известно време", докато танковете бъдат доставени в Украйна, казва високопоставен служител на администрацията на Байдън.

"Говорим за месеци, а не за седмици", допълва служителят, пожелал анонимност, цитиран от CNBC.

"М1 Ейбрамс" са високотехнологични танкове. Те обаче са скъпи и трудни за поддръжка. Освен това зареждането на тези танкове е логистично предизвикателство, тъй като се движат на самолетно гориво, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

ДПА определя решението на Съединените щати да доставят на Украйна "М1 Ейбрамс" като голям обрат. По-рано администрацията на Байдън многократно каза, че няма планове да изпрати такова тежко въоръжение на Киев.

Кои страни ще доставят танкове "Леопард 2" на Украйна

Германия одобри изпращането на танкове за Украйна, след като Великобритания каза, че ще изпрати танкове "Чалънджър 2", а Полша настоя за одобрението на Берлин, за да изпрати танкове германско производство "Леопард 2", съобщи по-рано Ройтерс, цитирана от БТА.

Доскоро Украйна се сблъскваше със съпротива в исканията си за снабдяване с бойни танкове, за да се сражава срещу нахлулите руски сили.

Германия заяви, че ще достави бойни танкове "Леопард 2" със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, което е едно от най-широко използваните на Запад. Берлин посочи, че целта е бързо да се създадат два батальона от танкове "Леопард 2" за Украйна. Германия ще предостави 14 танка от складовата си наличност като първа стъпка в тази посока.

Представители на американските власти твърдят, че Вашингтон е готов да изпрати десетки от своите танкове "М1 Ейбрамс", с което променя досегашната си позиция по въпроса. Тези танкове разполагат със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, добавя БТА.

През януари правителството на Великобритания обяви, че ще изпрати рота или 14 от своите бойни танкове "Чалънджър 2", които имат 120 мм гладкоцевно оръдие.

Полша заяви, че е готова да изпрати до 14 от своите танкове "Леопард 2", и поиска от Берлин да даде одобрение. Варшава приветства хода на Германия днес да одобри реекспорт от държави, които вече използват танкове "Леопард 2".

Правителството на Норвегия обмисля дали да изпрати някои от своите танкове "Леопард", съобщиха местни вестници.

Финландското правителство заяви, че би могло да дари малък брой от танковете "Леопард 2", с които разполага, ако по-широка група от европейски държави също реши да направи това.

Правителството на Франция обмисля да изпрати танкове "Льоклерк", които имат 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, като заяви, че всички в възможности са на масата. Преди това Париж се противопоставяше на исканията, като казваше, че френските военни мисии в чужбина ограничават наличния брой танкове за изпращане, както и това, че има сериозни изисквания при поддръжката на тези танкове, добавя БТА.

Украйна ще се опита да получи и съвременни изтребители като американските Ф-16

След като си осигури доставки на танкове, Украйна сега ще се опита да получи съвременния изтребители като американските Ф-16, заяви днес съветник на украинския министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Той каза това в деня, когато Германия и Съединените щати обявиха, че ще доставят танкове на Киев, добавя БТА.

"Следващото голямо препятствие сега ще бъдат изтребителите", заяви в интервю за Ройтерс Юри Сак, който е съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Украинските ВВС притежават остарели изтребители от съветско време, произведени още преди страната да обяви независимост преди повече от 31 години.

"Ако получим (западните изтребители), преимуществата на бойното поле ще бъдат огромни... Не става въпрос само за (американски многоцелеви изтребители) Ф-16; това, което искаме, са самолети четвърто поколение", добави Сак.

Западната военна подкрепа е от жизненоважно значение за Киев и нейното количество бързо нарасна в хода на войната. Преди руската инвазия самата идея за доставки на нападателни оръжия за Украйна беше изключително спорна, но оттогава табутата в тази област падат едно след друго, отбелязва Ройтерс.

"Не искаха да ни дадат тежка артилерия, а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат системи "Хаймарс" (HIMARS), а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат танкове, а сега ни дават танкове. Освен ядрени оръжия, не остава нищо друго, което няма да получим", заяви съветникът на украинския министър на отбраната.