Американският президент Джо Байдън заяви днес, че САЩ ще поддържат отворени каналите за комуникация с Китай и не търсят конфликт с него. Той направи изявлението преди очакваните напрегнати преговори по редица геополитически въпроси на срещата на върха на Г-20 в Индонезия следващата седмица, предаде Ройтерс.

Предвижда се утре Байдън да се срещне лично с китайския президент Си Цзинпин за първи път, откакто встъпи в длъжност. Това става в момент, когато отношенията между двете страни са на най-ниското си ниво от десетилетия. Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза, че срещата може да продължи няколко часа.

Байдън, който пристигна на индонезийския остров Бали, след като се срещна в Камбоджа с лидери от Югоизточна и Източна Азия, заяви, че САЩ ще си "съперничат енергично" с Китай, но същевременно ще се стремят "съперничеството да не се превърне в конфликт".

Руският външен министър Сергей Лавров също пристигна на остров Бали от Камбоджа днес. Той представлява руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 - първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Украйна, която не е член на Г-20, е поканена от домакина Индонезия като наблюдател. Предвижда се украинският президент Володимир Зеленски да направи виртуално обръщение на форума.

Очаква се войната в Украйна и икономическите последици от нея да бъдат сред водещите теми в разговорите на срещата на Г-20, както и на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Тайланд в края на другата седмица, наред с въпросите за климата, хранителната несигурност и напреженията във връзка с Тайванския проток, Южнокитайско море и Северна Корея.