Кандидатът за президент на САЩ Джо Байдън събира екип от юристи за евентуални съдебни битки, които биха определили крайния резултат при загуба на президентските избори на 3 ноември. От Демократическата партия, която издигна Байдън, неколкократно вече предупредиха, че няма да признаят резултатите при победа на Доналд Тръмп.

Представители на предизборния щаб на Байдън заявиха, юридическият екип ще има за цел да събира информация за чуждестранни намеси и дезинформация. Други задачи ще бъдат следене за правилното произвеждане на изборите, преброяване на гласовете на избирателите, предотвратяване евентуално ограничаване на правата на избирателите в секциите и образоване на избирателите за различните методи на гласуване.

Събирането на екипа от юристи отразява мащабите на подготовката за вота през ноември, който може да стане повод за съдебни казуси от голямо, а вероятно и от решаващо значение, отбелязва Асошиейтед прес. Става дума за евентуални дела във връзка с достъпа на избирателите до изборния процес и за валидността на бюлетини, подадени през пощите.

Напрежението между двамата кандидати - Джо Байдън и сегашният президент Доналд Тръмп се повдига с всеки изминал ден. Вчера кандидатът на Демократическата партия обвини държавния глава, че е "климатичен пироман", защото отричал реалността на климатичните промени, отчасти отговорни за пожарите, които опустошават щата Орегон. От Калифорния, където пристигна, за да види лично какви усилия се полагат в борбата с горските пожари, Доналд Тръмп отговори иронично с ""Накрая ще има захлаждане" и оспори категоричността на изследванията за глобално с твърдението, че в момента "и учените не знаят какво точно се случва".