Американският президент Джо Байдън направи историческо посещение в баптистката църква на покойния борец за граждански права Мартин Лутър Кинг и заяви, че демокрацията преживява опасни времена, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Байдън стана първият действащ президент на САЩ, изнесъл слово по време на неделна служба в църквата на Кинг в Атланта.

Той изнесе проповед от амвона по покана на пастора на църквата - сенатора от Демократическата партия Рафаел Уорнок.

"Факт е, че стоя тук в критичен момент за САЩ и света по мое мнение", каза Байдън в речта, фокусирана върху темата, че Америка и светът се борят срещу авторитарни сили.

"Дали ние сме хора, които ще изберем демокрацията пред автокрацията", заяви президентът.

"Трябва да изберем общността пред хаоса. Дали сме хората, които ще изберем любовта пред омразата? Това са въпросите на нашето време и причината, поради която съм тук", каза той.

Байдън направи посещението по случай рождението на Кинг, от което вчера се навършиха 94 години, както и по повод чествания днес Ден на Мартин Лутър Кинг. Борецът за граждански права е убит през 1968 г. в Мемфис на 39 години. Кинг е пастор на баптистката църква "Ебенезер" от 1960 г. до смъртта си.

Президентът на САЩ призова американците да потърсят в живота на Кинг поуки за справяне с разделенията, екстремизма и несправедливостта.

Байдън каза, че Кинг често е задавал въпроса "Накъде вървим оттук насетне?"

"Моето послание към нацията в този ден е - вървим напред, вървим заедно", заяви президентът.

Според него "битката за душата на тази нация е непрестанна". "Това е постоянна борба между надеждата и страха, добротата и жестокостта, справедливостта и неправдата", каза той.