Президентът на САЩ Джо Байдън призова конгресмените от ръководената от републиканците Камара на представителите на представителите да "се съвземат", като заяви, че хаотичният сблъсък за определяне на лидер на Камарата се отразява зле на САЩ, съобщи Ройтерс.

Битката за това кой ще ръководи Камарата на представителите, след като републиканците получиха мнозинство на междинните избори през ноември, продължава вече втори ден, след като очакваният фаворит Кевин Маккарти претърпя три поредни неуспеха предишния ден. Твърдолинейни членове на неговата партия се противопоставят на Маккарти да наследи демократката Нанси Пелоси като председател на долната камара на Конгреса.

"Това не изглежда добре", заяви демократът Байдън пред медиите в Белия дом. "Това не е добре. Това са САЩ и се надявам те да се съвземат".

Белият дом се стреми да се представи като съсредоточен върху важни за избирателите въпроси, докато републиканците от Камарата на представителите се борят за лидерство, отбелязва Ройтерс.

Байдън заяви, че забавянето на избора на председател на Камарата на представителите - пост, който е втори в линията на предаване на президентските правомощия - може да накара съюзниците и враговете на САЩ да се усъмнят във възстановяването на американската демокрация от сътресенията около нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия. То беше извършено от поддръжници на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, които се опитаха да блокират утвърждаването на победата на Байдън. Вчера за първи път от 100 години насам Камарата на представителите не успя да избере председател през първия ден на парламентарната си сесия.

"Как мислите, че изглежда това на останалата част от света?", попита Байдън.

Президентът подчерта, че "останалата част от света гледа", и каза, че това може да постави под въпрос способността на Конгреса да управлява, но не и неговата собствена. Външната политика на Байдън е съсредоточена върху възстановяването на традиционните съюзи на САЩ, за да се конкурират с набиращия сила Китай и да накажат Русия за нахлуването в Украйна.

Президентът направи коментарите, докато заминаваше за Кентъки с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, за да подчертае двупартийното споразумение по въпроса за инвестициите в инфраструктурата. Демократите контролират Сената, който през 2021 г. одобри с двупартийна подкрепа подкрепяния от Байдън проектозакон за инфраструктурата на стойност 1 трилион долара.

Междувременно лидерът на републиканците Кевин Маккарти отново не успя спечели председателското място в Камарата на представителите след драматичен четвърти тур на вота, предаде Асошиейтед прес.

Битката за това кой ще ръководи Камарата на представителите, след като републиканците получиха мнозинство на междинните избори през ноември, продължава вече втори ден.

Вчера, при откриването на работата на новия Конгрес Маккарти не успя да спечели вота за председателското място, след като някои твърдолинейни депутати от партията му отхвърлиха неговата кандидатура. Изглежда, че тяхната позиция не се е променила и днес, тъй при гласуването не достигнаха още повече гласове, за да се съберат нужните 218 гласа.

Бившият президент Доналд Тръмп пък постави на изпитание влиянието си върху републиканците в Камарата на представителите, като призова всички членове да подкрепят Маккарти, отбелязва ДПА.

"Сега е време всички наши страхотни републикански членове на Камарата на представителите да гласуват за Кевин, да завършат сделката и да си вземат победата", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл".