Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в египетския курорт Шарм ел Шейх за участие в международната конференция за климата КОП27, предадоха световните агенции.

По-късно днес той ще произнесе реч там, в която ще даде за пример плана на неговата администрация за борба с климатичните промени. Но на конференцията той ще бъде също така поставен под натиск да увеличи помощта за бедните страни, които са на първа линия на последствията от климатичните промени.

Изгарянето на въглища, нефт и природен газ тази година увеличава с един процент въглеродния диоксид във въздуха в сравнение с миналата година, което е лоша новина за борбата с климатичните промени, установиха учени, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Замърсяването на атмосферата с въглероден двуокис в Китай тази година е с 0,9 на сто по-малко в сравнение с 2021 г., докато емисиите в САЩ са се повишили с 1,5 на сто за същия период, сочат резултатите от изследванията на Global Carbon Project, оповестени в рамките на международните климатични преговори в Шарм ел Шейх, Египет. До тази година емисиите в САЩ постоянно спадаха, а китайските растяха.

Причина и за двете нови тенденции е реакцията на пандемията и вероятно енергийната криза, предизвикана от руското нахлуване в Украйна, каза за Асошиейтес прес ръководителят на изследването Пиер Фридлингстийн от университета на Ексетър, Великобритания.

Локдаунът в Китай през 2022 в опит да се овладее новата вълна от КОВИД-19 е важен фактор за спада на вредните емисии в страната, каза той. Повишението пък се дължи на ръста в транспорта след отпадането на ограниченията за пътуване за пандемията.

Междувременно бе съобщено, че след краткото посещение в Египет Байдън ще се отправи за срещи на върха на лидерите от Югоизточна Азия в Камбоджа и на Г-20 на остров Бали, в Индонезия.

В Бали ще се проведе първата среща между Байдън и китайския президент Си Цзинпин.

Си Цзинпин ще участва в срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, която ще се състои от 14 до 17 ноември, съобщи китайското външно министерство.

След това Си ще замине за Тайланд за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) от 17 до 19 ноември.

Китайският президент ще се срещне и с френския държавен глава Еманюел Макрон, се посочва в изявление на министерството, в което не се уточняват мястото и датата на срещите.

Срещата между Си и Байдън ще бъде първият им контакт лице в лице от встъпването на Байдън в длъжност.