Джо Байдън официално прие номинацията на Демократическата партия за кандидат на президентските избори в САЩ през ноември, съобщиха световните агенции.

Неговият подгласник, сенаторката от Калифорния Камала Харис, прие да се кандидатира за вицепрезидент.

В речта си пред конгреса на Демократическата партия Байдън обеща да обедини разкъсваната от криза страна.

"Тук и сега аз ви давам думата си, че ако ми поверите президентския пост, ще заложа на най-добрите от нас, не на най-лошите. Аз ще бъда съюзник на светлината, не на мрака. И не се съмнявайте, ние ще преодолеем този тъмен период в Америка", заяви 77-годишният Байдън, цитиран от Асошиейтед прес.

Той обеща, че ще бъде президент на всички американци, независимо от партийните предпочитания. "Ще работя в полза на тези, които не ме подкрепят също толкова усърдно, колкото за тези, които са гласували за мен", заяви Байдън и подчерта, че сега не е моментът да се говори за партиите, а за цяла Америка.

Кандидатът на демократите обеща в словото си да създаде милиони нови работни места, да отмени въведените от сегашната администрация данъчни облекчения за едрия бизнес и най-богатите хора, предаде ТАСС.

Пледирайки за една "щедра и силна Америка", Байдън подложи на остри критики настоящия стопанин на Белия дом, без да произнесе нито веднъж името му в словото си, отбелязва Франс прес. "Настоящият президент твърде дълго държа Америка в мрак. Натрупаха се твърде много гняв, твърде много страх, твърде много разделения", заяви Байдън, според когото Доналд Тръмп се е провалил в най-основното си задължение към нацията. "Той не успя да ни защити, той не успя да защити Америка", посочи кандидатът на демократите, цитиран от ДПА.

По думите на Байдън САЩ са се оказали пред лицето на четири огромни кризи едновременно: най-тежката пандемия от над сто години, най-тежката икономическа криза след Голямата депресия, най-силния призив за расова справедливост от 60-те години, нарастващите заплахи от климатичните промени.

В продължение на три десетилетия Джо Байдън беше сенатор от Делауер, преди да бъде избран за вицепрезидент на Барак Обама. Номинацията на Демократическата партия за президент беше негова цел в продължение на повече от 30 години, през които той се кандидатира за нея три пъти - през 1988 г., през 2008 г. и през 2020 г.