Бъдещият президент на САЩ Джо Байдън възнамерява да номинира федералния апелативен съдия Мерик Гарланд за следващ главен прокурор (министър на правосъдието) на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на представител на преходния екип на новоизбрания президент.

Гарланд, който навремето беше предложен от президента Барак Обама за член на Върховния съд, е съдия от Апелативния съд на Федералния окръг Колумбия.

Демократът Обама го номинира за върховен съдия, когато Байдън беше вицепрезидент, но контролираният от републиканците Сенат отказа изслушване на кандидата, припомня Ройтерс.

В същото време избраният президент на САЩ Джо Байдън поздрави съпартиеца си Рафаел Уорнок с победата на частичните избори за Сенат в щата Джорджия, се посочва в публикувано днес изявление на сайта на преходния екип на Байдън, цитирано от ТАСС.

"Поздравявам пастор Уорнок с грандиозната победа, която постигна снощи и се надявам, че след преброяване на гласовете Джон Ософ също ще се окаже победител", подчерта новоизбраният президент, допълва БТА.

Байдън изрази също признателност към властите на Джорджия и избирателите, които взеха активно участие в гласуването на частичните избори за Сенат.

"Избирателите в Джорджия вчера отправиха недвусмислено послание: те искат действия за решаване на кризите и настояват за това незабавно", подчерта Байдън.

По думите му и Уорнок, и Ософ ще работят за това да се преборят с последствията от пандемията, расовото неравенство, икономическата криза и климатичните промени.

Ософ вече обяви победата си, но медиите още се въздържат - официално преброяването не е приключило и по данни на Си Ен Ен за момента Ософ печели 50,2% от гласовете срещу 49,8% за съперника му Дейвид Пердю, и води пред републиканеца със 17 000 гласа.