Американският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван, както и готовността на САЩ и други техни съюзници да направят невъзможно за Китай да предприеме военни действия срещу Тайпе, предадоха агенциите.

В отговор на репортерски въпрос на пресконференцията си в Токио с японския премиер Фумио Кишида ще защитят ли САЩ Тайван, ако Китай нападне острова, президентът отговори утвърдително. "Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с политиката на единен Китай (политиката на признаване на съществуването на само една китайска държава - бел. ред.). Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения. Но самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима", каза Байдън.

Президентът на САЩ допълни, че с пращането на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван Пекин си играе с огъня.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван, нито до опит за такава.

"Ако това стане, това ще бъде поредното действие, подобно на това, което се случи в Украйна", посочи Байдън и добави, че подобна ситуация ще дестабилизира целия регион.

Думите на Байдън приличаха на скъсване с досегашната политика на САЩ на "стратегическа неяснота" в позицията им по въпроса за самоуправляващия се остров, смятан от Пекин за китайска територия и за най-важния и проблемен въпрос в отношенията със САЩ.

Тази стратегическа неяснота се отнасяше най-вече за това дали Вашингтон ще се намеси с военна сила, за да защити Тайван в случай на китайско нападение. Поначало САЩ са длъжни по закон да предоставят военни средства на Тайпе, за да се защитава, като това тяхно задължение произтича от приетия в Щатите Закон за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Неназован официален представител на Белия дом заяви пред Ройтерс, че няма промяна в американската политика.

"Както и президентът каза, политиката ни не се е променила", каза той. "Той потвърди нашата Политика на единен Китай, както и ангажиментът ни към мира и стабилността в района на Тайванския проток. Потвърди и ангажимента ни по Закона за отношенията с Тайван да предоставим на Тайпе военни средства, за да се брани."

Асошиейтед прес отбелязва, че Тайван не е включен в новия търговски пакт на САЩ със страните от региона, Индийско-тихоокеанската икономическа рамка (Indo-Pacific Economic Framework).

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия.

В началото на март бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон трябва да признае независимостта на Тайван и да стане гарант за неговото съществуване. Островната държава не е член на ООН и е призната единствено от 15 страни, като Гватемала и Парагвай. 

Китай пък счита острова за законна част от своята държава. От 2016 година Пекин провежда учения, за част от които се смята, че тренират инвазия над острова. Китайската авиация редовно прелита и през зоната за идентификация във въздушното пространство на Тайван, тествайки готовността на изтребителите и ПВО отбраната на острова.