Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Джо Байдън обвини днес президента републиканец Доналд Тръмп, че по време на първия им дебат снощи не е осъдил привържениците на превъзходството на бялата раса, предаде ДПА.

"Не може да се каже по друг начин: президентът на Съединените щати отказа да обяви несъгласието си с белите супремасисти по време на дебата миналата вечер", написа Байдън в Туитър.

По-рано той ретуитна пост на крайнодясната група "Горди момчета", в който тя изразява възторг, че е била спомената от Тръмп в дебата, и казва, че възприема думите му като боен призив.

По време на хаотичния, разгорещен и изпълнен с нападки дебати кандидатът на демократите неведнъж притисна президента републиканец да осъди белите супремасисти и милиции. Тръмп първоначално отговори "Непременно", но после обвини за по-голямата част от насилието на политическа основа в САЩ крайнолеви групи, отбелязва ДПА.

"Кого искате да осъдя?", попита президентът своя опонент. Когато Байдън посочи изрично "Горди момчета", Тръмп отговори: "Горди момчета" - отстъпете и бъдете в готовност".

В. "Ню Йорк таймс" писа, че в социални мрежи членове на крайнодясната група са приветствали коментара на президента като косвена подкрепа и един от тях дори се похвалил, че още много хора са се присъединили към организацията.

Представители на щаба на Тръмп увериха, че думите му са били изтълкувани погрешно и той всъщност е имал предвид "Горди момчета" да спрат акциите си.