Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американският Конгрес ще бъде виновен за "почти престъпно пренебрежение", ако не успее да приеме финансиране за Украйна и благодари на германския канцлер Олаф Шолц за неговото лидерство в осигуряването на германска военна помощ за Киев, предаде Ройтерс.

Шолц пристигна във Вашингтон, за да подкрепи усилията на Байдън да получи финансиране за Украйна и се срещна с президента в Белия дом, съобщава БТА.

Байдън и Шолц обсъдиха войната на Русия с по-малката й съседка, както и кризата в Близкия изток.

В изказване пред журналисти преди срещата Шолц каза, че е насърчен от решението на Сената на САЩ в четвъртък да придвижи законопроект на стойност 95,34 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван, след като републиканците блокираха компромисното законодателство, което включваше реформи в имиграционната политика.

Белият дом от месеци предупреждава, че отказът на законодателите да предоставят помощ на Киев би накърнил способността на Украйна да се бори с Русия две години след руското нахлуване в съседната държава.

"Провалът на Конгреса на САЩ, ако се стигне дотам, да не продължим да подкрепяме Украйна, ще е почти престъпна небрежност. Това е възмутително", каза Байдън пред горящата камина в Овалния кабинет на седналия до него Шолц.

"Много съм щастлив, че в Европа взехме решения да осигурим необходимата финансова подкрепа за бюджета", каза Шолц на английски. "Както и, че Германия беше готова да увеличи подкрепата си с доставка на оръжия." Канцлерът добави, че се надява Конгресът, Камарата (на представителите), "да ви последват и да вземат решение за предоставяне на необходимата подкрепа."

Германия напоследък направи решителен принос в подкрепа на Украйна, за отблъскване на пълномащабната руска инвазия, подчерта Шолц.

"Сега същото трябва да се случи и в останалата част на Европа и в Съединените щати", допълни той, отбелязвайки, че руският президент Владимир Путин разчита подкрепата за Украйна да отслабне.

"Има ясна цел и това е желанието на руския президент да анексира част от Украйна", каза Шолц.