Президентът на САЩ Джо Байдън е "повишил тон" на украинския президент Володимир Зеленски по време на един от телефонните им разговори през юни, когато той поискал САЩ да доставят повече оръжия на Киев, съобщи NBC News, позовавайки се на свои източници.

В началото на разговора Байдън е казал на Зеленски, че току-що е одобрил поредния транш от помощта за Украйна на стойност един милиард долара, след което Зеленски е започнал да изброява оръжията, които Киев е поискал, но все още не е получил.

Според NBC News тези думи са "вбесили" американския президент. Байдън, "повишавайки глас", казал на събеседника си, че би могъл да бъде по-благодарен за помощта, тъй като американският народ "вече е бил много щедър", а Белият дом и Пентагонът "са работили усилено, за да помогнат" на Украйна.

Преди този разговор, пише NBC News, в Белия дом в продължение на седмици е нараствало недоволството, че Зеленски в публичните си речи се е фокусирал изключително върху това, което не е направено в помощ на Украйна, докато самите служители във Вашингтон са вярвали, че правят всичко, което могат.

След този разговор Зеленски направи публично изявление, в което благодари на САЩ за "щедрата помощ". Оттогава отношенията между президентите само се подобряват, пише NBC News.

На 8 ноември в САЩ ще се проведат междинни избори за Конгрес. Лидерът на републиканското малцинство Кевин Маккарти заяви в средата на октомври, че помощта за Украйна може да бъде намалена, ако неговата партия получи контрол над Конгреса. В същото време все по-малко жители на САЩ се притесняват от евентуална руска победа във войната - от май насам този дял е спаднал от 55% на 38%.

САЩ са безспорният лидер по отношение на военната помощ за Украйна. В края на октомври тя се оценяваше на 27,2 млрд. долара. Това е четири и половина пъти повече от общата помощ за Обединеното кралство (3,7 млрд.) и ЕС (2,5 млрд.).