Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че участва в ежедневни обсъждания за осигуряване на освобождаването на заложниците, държани от "Хамас" и вярва, че това ще се случи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Дръжте се, идваме", каза Байдън на пресконференция в Белия дом в отговор на репортерски въпрос какво би било неговото послание за семействата на заложниците. Американският президент добави, че говори всеки ден с участниците в преговорите за освобождаване на заложници, но не иска да сподели подробности.

Бойци на "Хамас" нахлуха от Газа в Израел на 7 октомври и според израелски официални представители са взели около 240 заложници. Досега бяха освободени само четирима заложници.

В свое изявление от Белия дом в неделя Байдън "недвусмислено" осъди вземането на заложници, сред които има много малки деца, едно от които е 3-годишно американче, чиито родители бяха убити от "Хамас" на 7 октомври.

Междувременно Белият дом съобщи, че високопоставеният съветник на Байдън по близкоизточните въпроси Брет Макгърк ще пристигне в региона за разговори с официални представители от Израел, Западния бряг, Катар, Саудитска Арабия и други страни.

"В Израел той ще обсъди нуждите на страната в сферата на сигурността, наложителността за защита на цивилните в хода на военните операции, както и продължаващите усилия за осигуряване на освобождаването на заложниците и необходимостта да бъде обуздано насилието на екстремистките заселници в Западния бряг", се казва в изявление на Белия дом.

В неделя в интервю за Ен Би Си израелският премиер Бенямин Нетаняху повдигна въпроса за възможността за евентуално споразумение, целящо освобождаването на заложниците. Ден по-късно въоръженото крило на "Хамас" обвини израелските власти, че "протакат" обсъжданията с посредничеството на Катар относно възможното освобождаване на десетки заложници в замяна на "200 деца и 75 жени", лишени от свобода от Израел.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) преговаря с "Хамас" за получаване на достъп до заложниците, отвлечени от Израел в ивицата Газа, предаде ДПА. "Настояваме да видим заложниците", заяви във вторник в Женева говорителката на МКЧК Фатима Сатор. "Това е част от диалога ни с "Хамас".

Ако служителите на МКЧК не могат да видят заложниците, те трябва поне да могат да им изпратят лекарства и да гарантират, че могат да обменят съобщения със семействата си, каза Сатор.

Израелският външен министър Ели Коен днес е в Женева за разговори с ръководители на МКЧК и организации на ООН. Той отправи остри критики към Червения кръст и призова да се направи повече за заложниците.